Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Robinson-Robban” avslöjar sanningen om den vilda fasaden

Robert Andersson berättar om tiden som ”Robinson-Robban”.Foto: TT NYHETSBYRÅN
”Robinson-Robban” gjorde sig känd med skandalrubriker, sexhistorier och barturnéer efter medverkan i ”Expedition Robinson”.Foto: Martina Huber
I podcasten ”Nemo möter en vän” berättar Robert Andersson om ”Robinson-Robban”.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Robert ”Robinson-Robban” Andersson blev ett välkänt namn efter sin medverkan i ”Expedition Robinson”.

Nu berättar tv-profilen om sanningen bakom den vilda fasaden.

– Jag upptäckte ganska snabbt att jag var tvungen att sticka ut för att slå igenom mediebruset, säger Robert Andersson.

Robert Andersson, 45, är för de flesta mer känd som ”Robinson-Robban”. Vi fick för första gången se Robert Andersson i rutan under 1999 års säsong av ”Expedition Robinson” där han tog sig hela vägen till final.

Efter programmet kom han att bli en av Sveriges mest färgstärka tv-personligheter. Med vilda sexhistorier, skandalrubriker och minnesvärda tv-stunder är det få som inte någon gång hört talas om ”Robinson-Robban”.

Robert Andersson: ”Hux flux så hade jag sommaren fullbokad”

Robert Andersson berättar i podcasten ”Nemo möter en vän” att han under flera års tid efter programmet åkte på barturnéer och levde på det fenomen som ”Robinson-Robban” blev.

Något som han i dag säger var en genomtänkt strategi från hans sida.

– Jag upptäckte ganska snabbt att jag var tvungen att sticka ut för att slå igenom mediebruset. Det svalnade ganska fort, jag märkte att i april år 2000 att mina barjobb började ta slut, säger Robert Andersson till Expressen och fortsätter:

– Jag gick in och söp mig redlös, svepte ett helt glas hembränt och var dyngrak i tv och hux flux så hade jag sommaren fullbokad.

Robert Andersson berättade att han märkte att sådana saker fungerade. Sedan höll han på med det i fem år innan han insåg att det inte tog honom längre.

– Jag gjorde det till 2004, jag höll på i fem år. Jag hade något slags ”Robinson-Robban”-projekt i fem år tills jag tröttnade. Jag kommer inte längre med det projektet

”De har vridit och vänt allt mot mig”

Men det varumärke han under flera år arbetade hårt för att bygga upp har inte bara varit ett positivt inslag i Robert Anderssons liv. Han förklarar att det var svårt att bli tagen på allvar och att det efter tiden som ”Robinson-Robban” var svårt att få arbete.

Han förtydligar att han alltid haft arbete. Robert Andersson är inte kräsen utan säger att han har en sådan arbetsmoral så han kan arbeta som gatusopare om det behövs för att få bröd på bordet. Men det har inte alltid varit lätt när ”Robinson-Robban”-skuggan följde honom under flera år.

– Jag har råkat ut för tillfällen där jag inte fått jobb på grund av vem jag är. De har vridit och vänt allt mot mig och suttit och googlat, säger Robert Andersson.

Svårt att övertala arbetsgivare

För arbetsgivarna har han förklarat att det var ett projekt han höll på med under några år, ett kapitel han avslutat för flera år sedan. Men då det genom en snabb internet-sökning går att finna artiklar om ”Robinson-Robban” som doppade könet i drinkar var det svårt att övertala arbetsgivarna om att han i dag var seriös.

Med åren har det lugnat ner sig. Robert Andersson berättar att ”Robinson-Robban” inte längre påverkar hans liv negativt och att det inte gjort det på många år.

– De senaste tio åren har det inte varit några problem, om man sköter sig och inte spelar Allan medialt så fungerar livet bra faktiskt, säger Robert Andersson.