"Robinson"-deltagarna: Genant och pinsamt

Publicerad
Uppdaterad
De manliga "Robinson"-deltagarna tvingas att klä av sig nakna och tävla i löpning - förlorarna kedjades ihop.
Det hela pågick i minst fyra dagar och nu känner sig medverkande förödmjukade.
- Alla mina elever och allting, hur ska detta gå, man har ju ett vanligt liv hemma liksom, säger läraren Fredrik Sämsgård.
Ni kunde själva se upprinnelsen i slutet på gårdagens avsnitt.
De manliga deltagarna tvingas av produktionen att genomföra en tävling helt utan några kläder på kroppen.
- Innan jag åkte så sa min fru: "Fredrik, jag köper att du ska vara med, men lova att inte klä av dig framför kamerorna. Jag är lärare också, så det kändes genant och pinsamt. Det var ganska jobbigt helt klart, säger Fredrik Sämsgård, 36, lärare bosatt i Göteborg.

Kedjades ihop

De manliga deltagarna fick gå runt nakna i minst fyra dagar. De som kom sist i loppet kedjades ihop.
- Det var oerhört obekvämt. Jag går knappt naken när jag är ensam hemma. Hade man vetat det så kanske man inte hade sökt. Men har man gett sig in i leken får man tåla den, säger Mats Kemi, 52, som till vardags är polis i Stockholm.
Men för vissa av deltagarna blev det här med att visa upp sig naken i tv lite för mycket. Och ilska väcktes mot produktionen bakom "Robinson".
- Jag var nog arg på produktionen ett tag. Det var vi nog allihop. Vi tyckte det var lite diskriminerande nästan, med tanke på att tjejerna inte fick göra det, bara vi, säger Fredrik Sämsgård.

"Får klump i magen"

Efter att programmet har visats kommer de tävlande i "Robinson" att gå till jobbet som vanligt igen.
- Jag vågar inte ens tänka tanken. När du säger det får jag en klump i magen och blir jävligt nervös. Alla mina elever och allting, hur ska detta gå? Man har ju ett vanligt liv hemma liksom. Man vill inte göra bort sig för mycket, säger Fredrik Sämsgård vidare.
Programmets producent Martin Nygren försvarar tvånget och nakenloppet:
- Vi ser det här som ett humoristiskt inslag i "Robinson". Jag kan förstå att de är lite förgrymmade, men hoppas att de har schysta arbetskamrater. Jag tycker ändå att det är hanterat på ett bra sätt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag