Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Robin om att vara pappa på halvtid

Robin Bengtsson representerar Sverige i Kiev.

Foto: Sven Lindwall

Robin Bengtsson är pappa på halvtid.

Foto: Sven Lindwall

Robin Bengtsson i Idol.

Foto: Stefan Söderström

Robin Bengtsson jublar.

Foto: Sven Lindwall

Robin Bengtsson vann Melodifestivalen och ska representera Sverige i Ukraina.

Här berättar han om uppväxten, pappalivet och hur det är att ha delad vårdnad om sonen William, 3.

– Det är så klart tråkigt att han inte alltid kan bo hemma hos mig, säger artisten.

Robin Bengtsson återvände till Melodifestivalen med bravur, efter förra årets succé med "Constellation prize", och tog hem hela tävlingen efter att ha blivit juryns favorit.

Men Robin Bengtssons karriär började långt innan, när han var med i "Idol" redan 2008, som 18-åring.

Efter sin tid i "Idol" försvann Robin Bengtsson från musikvärlden ett tag. Anledningen var att han inte hade någon egen musik, och i stället tvingades göra spelningar med covers - något han tröttnade på.

– I och med att jag inte hade några egna hits så kände jag efter att tag att ”nu måste tar jag en paus från det”, och så ville jag lära mig skriva musik och göra mina egna låtar. Jag hoppade över det här med att vara ute och spela och stå i rampljuset och så. Det var en ganska skön period och då kunde man landa lite i det, säger Robin Bengtsson.

2012 flyttade han till Stockholm för att ge sig in i musikvärlden igen, och tog kontakt med olika producenter.

– Vilket till slut ledde till en plats i Melodifestivalen förra året. Det var ganska skönt också. Nu känner man att man inte bara är i idolfacket, utan jag har liksom kämpat för det själv också, säger Robin Bengtsson, och fortsätter:

– Jag känner mig liksom nöjd att jag inte gav upp bara för att det gick emot lite och för att jag inte var en av dem som det rullade på för direkt efter "Idol". Och att jag hela tiden trodde på mig själv och till slut fick chansen att visa vad jag gick för.

Under sina år borta från scenerna saknade artisten att spela inför publik - men att komma tillbaka med egna låtar gör det hela desto bättre. Han hade ett vardagsjobb för att kunna betala hyran, men spenderade sin övriga tid åt att spela in musik.

– Jag saknade ganska mycket att vara ute och spela för livepublik. Fast samtidigt kändes det bra för jag tänkte att nu ska jag komma tillbaka med mina egna låtar. Det behövde inte nödvändigtvis vara låtar som jag skrivit men låtar som är mina egna om man säger så.

Robin Bengtsson jublar efter segern. Foto: Sven Lindwall

Mycket hann hända från det att 18-åriga Robin Bengtsson ställde upp i Melodifestivalen. Han har exempelvis bytt artistnamn flera gånger, och bland annat kallat sig B Robin.

– Det händer ju mycket men en från att man är 18 till att man är 27 som jag är nu i år. Det är just för att jag har varit en person som synts i medier som man märker av den skillnaden. Jag tror de flesta har förändras lika mycket på det antalet år i den åldern, säger han.

Med "Constellation prize" vann Robin Bengtsson tillbaka sin plats i svenskarnas hjärtan, och sedan dess blir han igenkänd på stan. Men kändisskapet är något som kommer med att vara artist, resonerar han.

– Jag har inget emot att bli igenkänd på stan. Men det har inte varit en av anledningarna till att jag vill hålla på med musik utan det har alltid grundat sig i publiken. Sen är det klart att jag gillar att stå på scen och när folk tycker om det jag gör. Det är man ju lite beroende av om man ska leva på det här.

 

LÄS MER: Christer Björkmans order till juryn

Robin Bengtsson i Idol Foto: Stefan Söderström

 

Robin Bengtsson om pappalivet

 

Efter att Robin Bengtsson var med i "Idol" var det mycket som förändrades. Inte bara att han försökte forma en musikkarriär - han blev också pappa.

– Det är ju en stor omställning i livet så klart. Man har inte bara sig själv att ta hand om och ha ansvar för. Men det är ju helt fantastiskt att vara pappa, säger Robin Bengtsson.

Sonen William har nu hunnit fylla tre år.

– Det är en så häftig grej att se någon som kommer från en själv växa upp och lära sig och prata och bli en egen individ. Det är något man växer mycket av som person tror jag.

Att vara förälder är något som har förändrat honom som person, menar han.

– Jag vet inte. Jag vill gärna tro att jag inte har förändrats så jättemycket men det kanske man har. Det är inte så mycket rännande på nattklubbarna längre. Det är mest soffmys hemma.

Men sedan Robin Bengtsson blev pappa har han och barnets mamma hunnit separera, och har nu delad vårdnad om sonen.

– Det är så klart tråkigt att han inte alltid kan bo hemma hos oss, mig och min flickvän. Men det funkar bra och han gillar att vara hos både sin mamma och sin pappa, säger han.

Eftersom Robin Bengtsson och mamman till William delar vårdnaden, så bor sonen hos sin pappa varannan vecka.

 

LÄS MER: SVT tvingar Zara Larsson till panikändring

 

Men yrket som artist passar bra när man är småbarnsförälder tycker han.

– Vi försöker få tiden att gå när han inte bor hos oss. Då försöker man jobba lite extra. Jag brukar försöka ta ledigt någon dag de veckor han är hos mig. Ibland känns det som att jag lyckas få till fler timmar med honom än någon som jobbar 8-17. Jag kan styra min arbetstid lite och det är skönt att kunna ha det jobbet jag har faktiskt, säger Robin Bengtsson.

"I can't go on"-artisten och hans flickvän Jennie Salte har varit tillsammans i över två år, och hon har axlat rollen som bonusmamma med bravur.

– Det funkar hur bra som helst. Nu har hon varit i hans liv sen han var ett år. Så för honom har hon alltid funnits liksom. Det känns jättebra.

Vill ni gifta er och få egna barn tillsammans?

– Ja det hoppas jag och tror verkligen. Jag vill ha fler barn någon dag och Jennie vill också ha barn. Inte just nu, men i framtiden.

 

Robin Bengtsson: Superidyllisk uppväxt

 

Robin Bengtsson växte upp i en liten ord i Västergötland, tillsammans med mamma, pappa och syster. Han beskriver uppväxten som "superidyllisk", och har inte haft några jobbiga perioder under uppväxten.

Något som ibland kan försvåra hans låtskriveri, då han inte har mörka minnen att hämta inspiration ifrån.

– Jag kan ju ha det lite svårt att skriva låtar ibland nu när man inte har haft det jobbigt i livet. De flesta stora låtskrivarna har ju ofta mycket djup och sorg, och jag har ibland lite svårt att hitta det eftersom jag alltid har haft det så bra. Men det är väl samtidigt ingenting som man ska klaga på.

 

Förhandstippad i Melodifestivalen

 

 

Men nu ska Robin Bengtsson representera Sverige i Kiev - och han jämför det med att spela för ett landslag.

– Det känns liksom mäktigt. Litegrann som att bli uttagen till landslagstruppen i fotboll. Man är liksom den förlängda armen av sitt eget land. Det är värsta ansvaret men samtidigt skitkul att få åka ner och göra en sådan grej. Det låter som en ”once in a lifetime experience”. Länder från nästan hela Europa är med på en plats och gör det tillsammans liksom. Även om det är en tävling så är det ändå någonting som förenar Europa på något sätt.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.