Robert Gustafssons kupp inför kungen på födelsedagsfirandet

Robert Gustafsson i ”Vilket liv!”.
Foto: TV4 / TV4
Robert Gustafsson höll en monolog för kungen när han firade sin 50-årsdag.
Foto: TV4 / TV4
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf roades åt monologen.
Foto: TV4 / TV4
Även kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine skrattade åt Gustafssons monolog.
Foto: TV4 / TV4

Robert Gustafsson hyllas i söndagens ”Vilket liv!” i TV4. 

På frågan om vad han är mest stolt över i sin karriär berättar han om monologen han höll när kungen fyllde 50 år – något som slutade med en kupp från komikerns sida.

– Det var panik där ute. Det var något helt annat än vad jag sagt att jag skulle göra, berättar Gustafsson i programmet.

I Renée Nybergs program ”Vilket liv!” hyllas svenska kändisar och i det tredje avsnittet överraskas komikern Robert Gustafsson stort.

I programmet dyker en gammal klasskompis från lågstadiet upp, men även Felix Herngren, Peter Dalle och Helena Bergström gästar programmet för att berätta om tillfällen då de arbetat med Gustafsson.

I slutet av programmet får komikern frågan om det finns något han är extra stolt över i sin karriär.

Gustafsson berättar då om när han fick i uppgift att hålla en monolog för kungen på hans 50-årsfirande – något som inte gick helt enligt plan.

– Jag fick frågan om jag kunde vara med i den här direktsändningen och kungen skulle då firas. Så ringde de och frågade om jag hade skrivit något, då hittade jag en monolog jag hade gjort på Skansen som hette ”Deja vu” så det skickade jag. Kungahuset ville veta och Säpo ville läsa och godkänna, säger Robert Gustafsson.

Efter att han hade skickat manuset började han skriva på en ny monolog där tanken var att skämta om och med de många tal kungen måste lyssna på av bland andra kommunpolitiker och ordföranden i olika föreningar.

– Man tycker så synd om honom som måste höra dessa tal, så jag måste göra en sådan som då misslyckas på något sätt, berättar Gustafsson.

”Skrek i hörlurarna”

Det nya manuset hade dock inte lästs av varken kungahuset eller Säpo, något Gustafsson till en början inte tänkte på. En bit in i monologen började han dock plötsligt höra upprörda röster bland publikens och kungafamiljens skratt.

– Då hörde jag hur de skrek i hörlurarna på kameramännen: ”vad säger han?! det är fel manus! Stoppa honom! Klipp! Ska vi bryta? Nej, vänta! Inte än!”.

– Det var panik där ute. Det var något helt annat än vad jag sagt att jag skulle göra.

I sitt framträdande skulle Robert Gustafsson även lämna över en bok till kungen. När komikern och skådespelaren insåg att manuset var ett helt annat än det han hade skickat in blev han orolig för att överlämningen skulle stoppas.

– Kommer någon hoppa på mig och brotta ner mig nu? Att jag inte får gå nära honom eller så där. Men det gjorde de inte, det gick ju bra, säger han vidare. 

I programmet spelas sedan ett klipp upp från monologen och trots manusbytet syns kungen, drottning Silvia samt kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine glatt skratta åt komikerns skämt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.