Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Robert Gustafsson tog överdos – nu berättar han om missbruket

Robert Gustafsson har tidigare haft problem med ett pillermissbruk, som slutade med att han tog en överdos.
Det har i förlängningen lett till att den kände komikern inte ens vill ta en vanlig värktablett längre. Foto: JULIA DANSARIE

Robert Gustafsson har tidigare haft problem med ett pillermissbruk, som slutade med att han tog en överdos.

Det har i förlängningen lett till att den kände komikern inte ens vill ta en vanlig värktablett längre.

– Det är ett stort rött kryss över det där, säger han i podden ”Nemo möter en vän”.

Komikern och skådespelaren Robert Gustafsson, 54, tog rohypnol i flera år – och i podden ”Nemo möter en vän” berättar han om sitt forna missbruk.

– Det är ett stort rött kryss över det där. Jag tog smärtstillande när jag hade njurgrus vid ett tillfälle för att jag verkligen var tvungen. Annars har jag hållit mig borta från det för jag vill inte in i det där igen. Det tar väldigt lång tid innan jag tar en värktablett, då känner jag hellre smärta. Treo tar jag inte alls, säger han.

Det ledde till att han fick svårt att komma ihåg saker. Ibland kunde han gå på möten utan att minnas vad man kom fram till. Emellanåt hade han även svårt att komma ihåg var han hade parkerat sin bil.

Tog åtta tabletter – vid samma tillfälle

– Det var en riktigt obehaglig upplevelse att känna så. Sedan var det den där överdosen. Jag ville prompt sova och glömde hur många tabletter jag hade tagit och var uppe i åtta stycken eller vad det var. Då föll jag i koma mer eller mindre och missade ett flyg och allt. Då blev jag jätterädd, säger han i podden.

Överdosen fick honom att inse allvaret, och därefter lyckades han även ta sig ur missbruket.

– När man faller in i den sömnen och inte kan skrika eller ropa på hjälp eller somna. Det är samma upplevelse som du har när du tar en överdos som en narkoman. Jag blev så rädd att jag inte ens ville se paketet med rohypnolen, säger Gustafsson i podden.

”Livrädd för att åka dit”

Därefter valde Robert Gustafsson att ringa upp sin läkare som rekommenderade honom att sakta avvänja sig från tabletterna.

– Han sa att jag måste göra en trappa. Att jag inte kunde sluta helt direkt för då skulle jag åka dit igen. Så jag gjorde en trappa med halva tabletter och sockerkorn i stället för att lura hjärnan. Så jag lyckades till sist men jag var hela tiden livrädd för att åka dit igen, säger han.

Komikern växte upp med en väldigt sjuk bror, och det har varit en anledning till att han blivit väldigt rädd för döden.

– Jag använde rädslan till något positivt. Beroendet hade inte en chans mot min rädsla. Så i dag är min relation till tabletter strictly ”no-no”, säger Robert Gustafsson.