Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Robert Gustafsson: "Inget slutmanus än"

Robert Gustafsson i rollen som Allan Karlsson
Felix Herngren och Robert Gustafsson Foto: Sven Lindwall

Under lördagen har "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" premiär på TV4.

Samtidigt pågår arbetet för fullt med uppföljaren – och än så länge är slutet inte spikat.

– Vi får se vilket spår vi går på, vilken vändning som historien tar, säger skådespelaren Robert Gustafsson, som spelar en av huvudkaraktärerna.

Den första filmen blev en succé både i Sverige och utomlands. Under flera veckor toppade den biolistorna i Sverige och blev den mest inkomstbringade filmen någonsin.

I Hollywood blev den nominerad till en Oscar för bästa smink och hår – men lyckades inte vinna.

För några veckor sedan kunde den amerikanska tidningen Variety avslöja delar av handlingen i uppföljaren till succéfilmen. Bland annat kunde de berätta att den nya filmen kommer att utspelas ett år efter att den första filmen slutade. Robert Gustafssons karaktär Allan Karlsson befinner sig på Bali med sina vänner och reser sedan världen runt för att ta sig tillbaka till Sverige. Han kommer bland annat att bli jagad av CIA – och hinna med att sköta ett läskföretag i södra Sverige.

 

LÄS MER: Hundraåringen blev utan en Oscar

 

Men nu berättar Robert Gustafsson att historien är långt i från spikad. Enligt honom pågår manusarbetet för fullt. Bröderna Måns och Felix Herngren sitter tillsammans med regissören Hans Ingemansson för att bena ut handlingen – trots att det bara är månader kvar tills inspelningen ska börja.

– Det finns inget slutmanus än. Men man hoppas att det kan ske nu under april, för att hinna dra i gång, säger Gustafsson.

Handlingen som Variety tidigare avslöjade kan också tänkas ändras – och slutet är fortfarande inte klart.

– Det är fortfarande öppet. Såna planer fanns ju, men det beror på om historien ska ta den vändningen som fanns då. Vi håller på fram och tillbaka. Men Moskva blir ofrånkomligt, det kommer bli mycket Ryssland. Och CIA-folk är ju alltid roligt.., säger Gustafsson.

Tanken är att inspelningen ska dra i gång i sommar i bland annat Indonesien, Moskva, Berlin och Stockholm.

 

LÄS MER: Så blir nya "Hundraåringen"

 

Robert Gustafsson själv återvänder i rollen som Allan Karlsson – något som kommer betyda extremt mycket jobb.

– Så länge man inte tänker på att det ska göras så går det bra. Det är när väckarklockan ringer halv tre på natten som det inte känns jättekul, men det går alltid över när man filmar. Även om det sliter väldigt mycket på kroppen.

Gustafsson kan bland annat avslöja att både Mia Skäringers och Iwar Wiklanders karaktärer Gunilla och Julius Jonsson kommer att vara med i uppföljaren.

Även David Wibergs karaktär Benny är med i uppföljaren – tillsammans med en rad andra skådespelare.

– Det blir som vanligt en massa utländska skådespelare också. Men det ska bli väldigt kul att få lira igen, säger Robert Gustafsson.

Den nya filmen kommer att vara helt fristående från boken och bygga på en helt egen handling, något som Robert Gustafsson själv tycker är skönt.

– Ska man göra en tvåa så vet man ju vad man ger sig in på. Den blir alltid sågad, oavsett vad man gör. Samtidigt är det skönt att göra en originalhistoria där det inte finns en bok som en förlaga. Då är man inte så styrd av boken.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!