Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Robert Gustafssons egna ord om Palmemordet: ”Beställningsjobb”

Robert Gustafsson öppnar upp om sin upplevelse av kvällen då Olof Palme mördades. Foto: Mikael Sjöberg
Chefsåklagare Krister Petersson. Foto: EMIL NORDIN

Robert Gustafsson var på samma biograf som Olof Palme kvällen då statsministern mördades.

Nu avslöjar komikern vad han såg den kvällen – och hävdar att mordet på statsministern var ett beställningsjobb.

– Jag vet att polisen är inblandad, säger Robert Gustafsson i podden ”Nemo möter en vän”.

Skådespelaren och komikern Robert Gustafsson, 54, var på samma biograf som Olof Palme den där ödesdigra kvällen den 28 februari 1986.

Nu avslöjar komikern i podden ”Nemo möter en vän” vad han såg, och vem han tror ligger bakom mordet på statsministern.

– Jag satt en eller två bänkrader framför paret Palme på biografen. När den var slut lyckades jag peta Palme på axeln och sen vände jag mig om och låtsades som att det var någon annan som gjort det. Sedan sa jag 'jag har petat på Palme', det var lite larvigt, minns Robert Gustafsson mötet i podden.

Efter filmen lämnade biobesökarna Grand. Men väl ute på Sveavägen såg den då 21-åriga Robert Gustafsson en specifik bil som fångade hans uppmärksamhet.

– Sådana rutor får man inte ha om man inte är snut så då tänkte jag 'jaha, han har övervakning'. Det var även walkie-talkies överallt. Jag hörde hur det pep och att folk pratade med varandra genom dessa. Jag tänkte ”jäklar vilket pådrag han har”, säger Robert Gustafsson i podden.

Men efter mordet fick komikern veta att statsministern inte hade någon övervakning alls den kvällen, och anade då att något inte stämde.

Robert Gustafsson: ”Polisen är inblandad”

Efter mordet på Olof Palme kontaktade Robert Gustafsson själv polisen och meddelade att han ville vittna om vad han sett under biobesöket.

Sagt och gjort. Men förhöret gick inte som Robert Gustafsson tänkt sig.

– Utfrågningen via telefon var med en väldig negation efter varje mening: ”annars såg du inget märkvärdigt då? ”Men sen var de inget annat som var konstigt?”. Allt var negation och ”jag vill inte höra”. Jag berättade om bilen och walkie-talkie-männen men sen när jag tog ut förhöret som nu är en offentlig handling så är det inte med där, det är inte ens nedskrivet, säger han i podcasten.

LÄS MER: Walkie-talkie har lämnats över till Palme-utredningen  

Nu hävdar komikern att mordet var ett beställningsjobb.

– Jag vet att polisen är inblandad. Detta är större än vad man tror. Det är ingen galning som sprungit fram och skjutit. Det är ett beställningsjobb med massa män inblandade, men det tystas ner, säger Robert Gustafsson i podden och fortsätter med att förklara varför han ogärna pratar om den kvällen:

– Jag känner 'jaha är det här verkligen Sverige?' Eller är det Östtyskland, Kina eller i Sovjetunionen det här hände? Jag får en obehagskänsla. Det är så många som vet men som blir tystade.

Chefsåklagare Krister Petersson leder utredningen om mordet på Olof Palme. Han vill inte kommentera Robert Gustafssons uttalanden desto mer. 

– Alla har rätt till sin åsikt, jag har ingen anledning att kommentera det han har sagt, säger Krister Petersson till Expressen.

Expressen har sökt Robert Gustafsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!