Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Robert Brobergs notoriska otrohet – kvinnorna berättar

Robert Brobergs liv skildras i Klas Gustafssons bok ”Robert Broberg letar efter sig själv”.
Foto: JAN DÜSING / XP / TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Robert Broberg och Pia Huss 2004.
Foto: KARIN T^RNBLOM/TT / KARIN T÷RNBLOM TT NYHETSBYR?N
Robert Broberg beskrivs som en charmerande och varm människa – men som också var deprimerad och ständigt otrogen.
Foto: RICKARD KILSTRÖM
Robert Broberg med sin dåvarande hustru Anastasia von Zweigbergk 1981.
Foto: HASSE PESSON / EXP
Robert Broberg med dåvarande hustrun Eva Myhre 1967.
Foto: JONNY GRAAN / EXP

Den folkkäre artisten Robert Broberg led av Parkinsons sjukdom och gick bort 2015, 75 år gammal. 

Nu skildras hans liv i Klas Gustafsons bok ”Robert Broberg letar efter sig själv”, med berättelser från personer i hans närhet. 

Flera kvinnor i Brobergs liv vittnar om en charmerande, fantastisk och varm person. 

Men också en stundtals deprimerad människa – som ständigt var otrogen. 

”Han samlade på kvinnor och man fick vänja sig vid att de cirklade runt honom”, säger Anastasia von Zweigbergk i boken. 

Robert Broberg var en av Sveriges mest uppskattade och folkkära artister. Låtarna kännetecknades ofta av komiska inslag och ”Uppblåsbara Barbara”, ”Båtlåt” och ”Öken” var välkända. 

Bakom komiken och glädjen fanns dock en mörkare baksida, med en stundtals deprimerad människa i jakt på sökandet efter sig själv.  

I boken ”Robert Broberg letar efter sig själv” har författaren Klas Gustafson gjort en djupdykning i artistens liv, som bland annat innefattar berättelser från flera kvinnor i Brobergs liv. 

Eva Myhre, som var gift med Broberg mellan 1963 och 1975, beskriver honom som en charmerande person som kvinnorna föll för hela tiden. En uppmärksamhet han själv njöt av, och som tvingade henne att dela sin man med flera andra. 

”När jag förstod hur förtjust han var i kvinnor sa jag till honom: 'Du gör vad du vill, men ta bara inte med dem hem till mig och ungarna! Jag vill inte ha dem här! Det får du lägga ifrån dig på trappan, så kan vi fortsätta att ha ett familjeliv.' Det respekterade han och vi hade det okej. Det hjälpte ju inte att gå omkring och vara svartsjuk på en karl som höll på att svimma varje gång han såg en kvinna på gatan”, säger Eva Myhre i boken. 

”Han samlade på kvinnor”

Anastasia von Zweigbergk hade ett förhållande med Broberg på 80-talet. Under några år arbetade de även tillsammans. Hon föll direkt för hans charm och stilighet. Likt Eva Myhre var hon medveten om Brobergs intresse för andra kvinnor. 

”Han samlade på kvinnor och man fick vänja sig vid att de cirklade runt honom. Det var bekräftelse han sökte. Direkt plågsamt blev det när han letade tjejer, som skulle kunna passa för någon kommande föreställning, det högg ju litegrann. När man såg någon som var lång och hade lockigt hår, då visste man: 'Det där är Roberts tjej!'”. 

I Robert Brobergs ”Raketshow” från 1985 frågade artisten sig själv om det är möjligt att älska flera personer samtidigt, och om tvåsamhet verkligen var rätta vägen att gå eftersom han själv levt i tre monogama förhållanden och misslyckats. 

– Robert hade ett konstigt förhållningssätt till trohet. Jag tror absolut att han har älskat mig och de andra kvinnorna, men vi hade nog lite olika begrepp vad gäller trohet och otrohet. Jag är jätteglad att vi kunde fortsätta vara vänner. Det var betydligt enklare. Vi var nära vänner tills han dog, säger Anastasia von Zweigbergk till Expressen. 

Pia Huss beskriver en varm relation

Journalisten Pia Huss hade en nära relation med Broberg i början av 00-talet. De möttes i en tid när båda mådde dåligt. Hon beskriver honom som ”kolsvart inuti, av depression och missmod”, men att han med sin värme och inkännande räddade livet på henne. För henne var Broberg en person som gjorde att hon klarade sig, en person som mötte henne med kärlek. 

”Jag skulle nog vilja rubricera honom som trygghetsnarkoman och sexmissbrukare. Ändå har jag nog aldrig varit så säker på min egen betydelse i förhållande till en annan människa. Jag kunde strunta i vad han sysslade med annars. Vi var två fria individer, vi hade vår relation och den var helt oberörbar”.

Pia Huss säger till Expressen att hon tycker det som står i boken är heltäckande och vill inte kommentera mer än att Broberg var en varm, sympatisk och empatisk person – som också var väldigt deprimerad.  

Biografi

Klas Gustafson 

Robert Broberg letar efter sig själv

Norstedts, 366 s.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.