Robert Aschberg om miljonblåsningen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Robert Aschberg blev blåst på 19,3 miljoner kronor av "Solvallakungen" Tore Ferdinand Pettersson för snart tio år sedan.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Robert Aschberg blev lurad på 19,3 miljoner kronor - av "Solvallakungen" Tore Ferdinand Pettersson.

Det berättar han om som ett stort misslyckande i kvällens "Fest hos Bagge Wahlgren" i Sjuan.

– Det var en plåga, men jag bestämde mig för att det där är inget att gräva ner sig i, säger Aschberg i programmet.

I kvällens "Fest hos Bagge Wahlgren", 21.00 i Sjuan, är Edward Blom, Pernilla Wahlgren och Robert Aschberg, 61, middagsgäster. Och efter ett rejält snapsbord tar Laila Bagge Wahlgren upp ämnet misslyckanden - vilket får Robert Aschberg att berätta om då han blev lurad på 19,3 miljoner kronor av den ökända bedragaren Tore Ferdinand Pettersson, känd som "Solvallakungen".

– En av de mest spektakulära är när jag blev blåst på 19,3 miljoner kronor. En extremt skicklig bedragare som under flera års tid lurade av mig dessa pengar, säger Aschberg som enligt honom själv lämnade över de privata, skattade, pengarna med hopp om sitt livs scoop.

– Det var bara skräp, säger han om resultatet.

"Jag ältar inte det där"

När Aschberg krävde tillbaka pengarna slutade det med att Tore Ferdinand Pettersson hittades död, skjuten i tinningen i en skog. Han tog livet av sig.

– Då tog han en pistol och sköt sig i tinningen, säger Aschberg i programmet.

Där förklarar han också att han valt att inte älta de förlorade miljonerna.

– Lätt fånget, lätt förgånget. Jag har det väldigt bra ändå. Jag är mycket privilegierad. Jag ältar inte det där, men jag gjorde det ett tag, säger Aschberg som dock medger att det hade varit kul att ha kvar miljonerna.

Det var den 30 oktober 2004 som Expressen avslöjade Aschbergs miljonlån till den ökände affärsmannen, då 63 år. Samma månad gick Aschberg till kronofogden, och den 31 oktober trädde Solvallakungen fram i Expressen. Den 17 november avslöjas att Tore Ferdinand Pettersson hittats död två dagar tidigare.

Läs mer om historien här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.