Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rikard Wolff kämpade för att få nya lungor

Vännen Colin Nutley berättar om Rikard Wolffs kamp för att bli stark nog för att klara av en lungtransplantation.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Rikard Wolff gick bort i fredags efter en lång tids sjukhusvistelse. Han led av kol och lungemfysem. 
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Rikard Wolffs sista tid i livet var en kamp.

Målet var att bli stark nog för att klara av en lungtransplantation.

– De sista två månaderna var en sorts resa för att försöka bli stark nog för att kunna göra den operationen. Och i slutet var spelet förlorat, säger vännen och regissören Colin Nutley till Aftonbladet.

Det var i fredags som skådespelaren och musikern Rikard Wolff gick bort efter en lång sjukhusvistelse. Han led av kol och lungemfysem. 

Nära vännen, filmregissören Colin Nutley, var en av dem som fanns vid hans sida.

– Han var magnifik i fighten, om man säger så. Doktorerna och sköterskorna häpnade över hans styrka och humorn han höll fast vid. Han var helt fantastisk, säger Nutley till Aftonbladet.


LÄS MER: Rikard Wolffs skyddades – tillståndet höls hemligt

Wolffs mål: Klara av en lungtransplantation

Han berättar att Wolffs sista tid i livet var en kamp. Målet och den stora önskan var att att bli stark nog att klara av en lungtransplantation.

– Som jag förstår det måste man vara ganska stark och kapabel att gå igenom den stora operationen, säger Nutley till Aftonbladet.

– De sista två månaderna var en sorts resa för att försöka bli stark nog för att kunna göra den operationen. Och i slutet var spelet förlorat. Det gick inte.

Tyvärr gick dock inte Rikard Wolffs önskan i uppfyllelse. I fredags gick han bort och Colin Nutley var en av vännerna som då fanns vid hans sida.

– Han dog fridfullt, sa Colin Nutley då till Expressen.

Jonas Gardell och Rikard Wolff var vänner i över 30 år.
Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

Gardell: Wolffs största rollprestation: överlevnad!

Även vännen Jonas Gardell beskriver Rikard Wolfs kamp för att få fortsätta leva.

"Nu handlade det om det som skulle bli hans största rollprestation: överlevnad! "Och Årets Guldbagge till Bästa Nya Lungor går till… ", skriver han.

Sorgen efter vännen sedan över 30 år är enorm: "Det är så overkligt att det går att ta på. Jag får yrsel när jag försöker tänka tanken. Rikard är död", skriver Jonas Gardell.

https://www.instagram.com/p/BbWxQNsAV_1/?taken-by=rikardwolff

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.