Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rickard Thunérs besked om dramatiska säsongen

Erika Åberg och Rickard Thunér i ”Det sitter i väggarna”.
Foto: SVT.
Rickard Thunér.
Foto: SVT.
”Vi fungerar väldigt bra tillsammans och jag tror att det går igenom rutan” säger Thunér om kollegan Erika Åberg.
Foto: MAGNUS LIAM KARLSSON / SVT

Rickard Thunér är glad och stolt av den nya säsongen av ”Det sitter i väggarna”.

Programmet hade säsongspremiär i början av september, och förra veckans avsnitt blev en riktig rysare när man grävde fram att ett barnamord ägt rum i huset.

En berättelse som chockade familjen.

– Det var en rätt svår uppgift att berätta det här för dem, att det verkligen stämde, säger Rickard Thunér.

Rickard Thunér, 42, har programlett SVT-succén ”Det sitter i väggarna” sedan starten 2015. Trots att programmet drar miljonpublik ville SVT förra året ”pausa” programmet.

– En paus, som SVT kallade det för, tror jag är ett annat ord för att lägga något på is. Det är som när man var 15 och flickvännen ville ta paus – det var ofta inget bra omen, sa Thunér i en intervju med Expressen i våras.

En mindre tittarstorm fick cheferna att ändra sig. Beslutet innebär en fortsättning på samarbetet med kollegan Erika Åberg, något de båda är glada över.

– Vi fungerar väldigt bra tillsammans och jag tror att det går igenom rutan. Vi är lika på flera sätt, men också olika, men förmedlar våra budskap genom vad tittarna troligtvis anser, på ett behagligt sätt, säger han.

Oväntade fyndet

I förra programmet fick tittarna följa med på en häpnadsväckande historia rörande huset Vilkesbacka utanför Falun som tog sin början på 1700-talet.

Familjen som bor i huset fick en lång redogörelse över hur det gått till när huset bytt ägare genom åren, bröllopsfester som ägt rum på gården och till sist, bekräftelse att den vandringssägnen om att huset varit skådeplats åt ett fasansfullt barnamord, stämmer.

– Det finns nästan i alla gamla hus, någonting som går i arv i form av lösryckta historier, säger Rickard Thunér och fortsätter:

– I det här fallet lyckades redaktionen leta fram material som bevisar att det här är en sann historia, vilket är helt otroligt. Det är en sanning som de kanske inte hade hoppats på, att någonting sånt verkligen hade ägt rum i huset.

Säsongen fortsatt dramatisk

När ”Det sitter i väggarna”-redaktionen grävde i husets historia hittade de en polisrapport från 1929 där det framgick att en barnflicka på gården fött barn, dödat det, och begravt det på gården samma dag.

– Det var en rätt svår uppgift att berätta det här för dem, att det verkligen stämde. Vi hade möten innan vi skulle spela in scenen och pratade om vi skulle berätta allt vi hade hittat. Det var ganska noga beskrivet i polisrapporten, vad som hade skett. Men de tog det ändå på ett hyggligt bra sätt, men de var chockade, säger Thunér och tillägger:

– Det här var ett av de mest svårforskade avsnitten någonsin.

På torsdag kväll sänds nästa avsnitt, och då utlovar Rickard Thunér en fortsättning på dramatiken i serien.

– Alltså verkligen! En herrgårds uppgång och fall – och vad som kan dras med.

– Det innehåller skarpladdade vapen, tillägger han efter en stunds betänketid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.