Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rickard Olssons svåra utmaning med Lotta

Här är "Bingolotto"-programledarna vi minns
Rickard Olsson gör sin andra stora direktsändning på en knapp vecka. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tillsammans med Lotta Engberg leder han Nyårsbingo. Foto: ANNA SVANBERG / ANNA SVANBERG GT-EXPRESSEN
Gert Eklund, Lotta Engberg, Jan Bylund, Leif ”Loket” Olsson, Rickard Olsson och Lasse Kronér på Bingolottos 20-årsjubileum. Foto: JAN WIRIDEN
Rickard Olsson har ett bra samarbete med Lotta Engberg – men menar att det ibland är svårare att vara två programledare.

Efter Bingolottos uppesittarkväll gör sig Rickard Olsson nu redo för Nyårsbingo tillsammans med Lotta Engberg.

Han beskriver samarbetet med Engberg som bra – men betonar samtidigt att det finns fällor med att ha två programledare.

– Det är inte alltid lättare att vara två. Det är många som tror det, men det kan också bli dubbelt så jobbigt.

Rickard Olsson, 52, har hunnit med att fira jul efter förra veckans stora uppesittarkväll, men det hektiska schemat gör att han ändå snabbt har fått börjat förbereda sig inför nästa stora livesändning.

För precis som uppesittarkvällen är Nyårsbingo över fyra timmar långt, och programledaren har dessutom redan cirka 20 Bingolotto-sändningar i ryggen från i höstas.

 – Jag ska inte sticka under stol med att det är lite svårt att ladda om faktiskt. Men nu har jag ju också Lotta Engberg med, så då känns det som att jag kan luta mig litegrann mot henne. Jag har lagt det mesta krutet på uppesittarkvällen, och så hänger jag med på nyårsafton. 

Även om duon Olsson och Engberg bara jobbat ihop till och från firar de 20 år tillsammans. År 2000 gjorde det sitt första ”Söndagsöppet” ihop.

Hur är hon att jobba med?

 – Väldigt enkel och prestigelös vilket är ganska unikt i programledarkonstellationer faktiskt. Det brukar vara en tävlan om vem som får säga mest eller bästa grejerna. Så det är jätteskönt att det inte finns någon sådan tävlan eller prestige mellan oss. 

”Blir lite stereotypt när man ska vara två”

Men samtidigt som Rickard Olsson nu stöttas av Lotta Engberg påpekar han att det också finns en fara med att vara två programledare.

– Det är inte alltid lättare att vara två. Det är många som tror det, men det kan också bli att det blir dubbelt så jobbigt och man blir hälften så tydlig. Jag satt i programledarkonstellationer med kvinnor mina första tio år som programledaren. Det var ”Bullen”, det var ”Söndagsöppet”, det var ”Nyhetsmorgon”. Och det var först när jag blev ensam i Bingolotto som man breakade eller vad man ska säga. För då kan man visa många fler sidor av sig själv. Annars blir det någon som ska vara ”the straight guy” och någon som ska vara ”the crazy”. Det blir lite stereotypt liksom när man ska vara två.

Är det svårare att locka folk när det är på nyårsafton?

– Uppesittarkvällen är mer lite yngre och storstad och man kan ta ut svängarna lite mer. Och jag ser nyårsprogrammet lite mer som folk som är ensamma och vill ha lugn och ro, det är lite äldre.

Rickard Olsson förklarar samtidigt frustrationen över att inte få ge en nyårskyss till sin nya kärlek Giselle Hyvönen. 

Hur känns det själv att inte riktigt kunna fira?

– Jag får inte ens kyssa min nya kärlek vid tolv, det känns förjävligt, säger han lite skämtsamt och fortsätter:

 – Man kan inte hålla på och köra varje nyår hur länge som helst känns det som. Uppesittarkvällen är helt annorlunda för då kommer jag ju hem till julafton. Så jullunchen och allting kan man käka med familjen. Men det här är ju själva högtidskvällen. 

”Kan programmet ganska bra”

Lotta Engberg ser fram emot kvällen och tycker att det ska bli roligt att återigen få programleda tillsammans med Rickard Olsson. 

– Vi har gjort Bingolotto i massor av år, både han och jag, var för sig och så har vi gjort det ihop. Det känns lätt, lekfullt och det känns som att vi kan programmet ganska bra båda två, säger Lotta Engberg. 

Håller du med Rickard om att det kan vara svårare med två programledare? 

– Ja, många gånger är det faktiskt enklare att göra det själv, för då måste man ha koll på allting. Samtidigt funkar jag och Rickard så bra ihop att det inte blir det här konstiga när man måste lämna över. Det bara flyter på.

Väntas slå nytt rekord

Inför programmet ser intresset också ut att vara stort. 

Uppesittarkvällen dagen innan julafton drog in ett överskott på 60 miljoner till svenskt föreningsliv och enligt Folkspel, som arrangerar Bingolotto är förhoppningarna på nyårsbingon också stora.

”Vi kommer att göra det bästa resultat någonsin för denna kväll, och leverera ett överskott på ca 15 miljoner kronor till föreningslivet. Det innebär att hela 75 miljoner kronor genereras tillbaka till våra klubbar och föreningar från Uppesittarkvällen och NyårsBingo”, skriver Johan Lindqvist, försäljningschef på Folkspel i en kommentar.

Leif ”Loket” Olssons nya liv – efter ”Bingolotto”

Leif

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.