Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSENFoto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
 Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Rickard Olsson. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNRickard Olsson. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rickard Olsson. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rickard Olsson. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSENRickard Olsson. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Rickard Olsson. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Rickard Olssons hårda kritik mot SVT: ”Finns inget hjärta”

Publicerad

Rickard Olssons framtid på SVT är mycket osäker.

Nu riktar den populära programledaren stark kritik mot kanalen – samtidigt som han öppnar för att gå till SVT:s konkurrenter.

– Folk som inte vill ha en kan man inte rycka i kjolen, säger Rickard Olsson.

Under lördagskvällen sänds det sista avsnittet av "Sommarkväll med Rickard Olsson". Och efter nästa säsong läggs även hans populära frågesportsprogram "Vem vet mest?" ner.

Detta trots de höga tittarsiffror som programmen har levererat till SVT. Under sommaren har "Sommarkväll med Rickard Olsson" haft upp emot en miljon tittare.

– Vi har haft en kanonsäsong, ska man gå ut ska man göra det med en bang. Programmet har gått jättebra, att vi har de här siffrorna under lördagskvällar i juli tyder ju på att vi gör något bra, säger Rickard Olsson.

 

LÄS MER: Rickard Olssons barnplaner med kärleken 

 

Rickard Olsson om SVT:s beslut: ”Konstigt”

Men nu ser alltså framtiden för Rickard Olsson, som arbetat på SVT i 14 år, osäker ut. Själv har han svårt att förstå hur hans arbetsgivare resonerar.

– Det där är ett beslut som är taget långt över mitt huvud. Att lägga ner "Sommarkväll" är väl ungefär lika konstigt som att lägga ner "Vem vet mest?" som har haft runt 500 000 tittare om dagen. Och det är trogna tittare i dagens läge när allt är uppsplittrat.

– Visst kan man ändra "Sommarkväll" men när det gäller "Vem vet mest?" är det 500 000 tittare om dagen som man kör rätt ner i dokumentförstöraren. Jag tror inte att många mediebolag hade vågat göra det, åtminstone inte om de är vinstdrivande.

Känner du bitterhet?

– Nej, motvind är till för att segla i. Men det är ingen på redaktionen eller SVT Göteborg som förstår det här beslutet. Det är ett strategiskt beslut fattat långt över tittarnas huvuden. Det är bara ett Excel-dokument, det finns inget hjärta i det.

– Man skulle kunna säga att det är ett Alexanderhugg i en kärnverksamhet för att man ska bygga en framtid. Antingen går man till historien som de pionjärer som byggde Play och den digitala tv:ns framtid eller så går man till historien som de som förstörde broadcast-tv.

Vad tror du?

– Jag är rädd att man springer ifrån tittarna. En sådan här omvandling måste ske i samförstånd med tittarna och jag tror inte de förstår. Då har man ett förklaringsproblem som man kommer behöva förklara någon gång.

Känns det tungt på det personliga planet?

– Nej, inte tungt. Folk som inte vill ha en kvar kan man inte rycka i kjolen och det finns så oändligt mycket att göra. Däremot är jag oförstående. Men jag kan inte råda över det där så jag får ju gå vidare helt enkelt.

– Och det är lite nyttigt faktiskt, det är det positiva. Sedan har jag tränat som fan i sommar. Löpning framför allt. Jag har sprungit utav helvete. För att bli bättre helt enkelt.

Har du haft mycket irritation att springa av dig?

– Nej men jag har grubblat som fan. 

Hur har tankarna gått?

– Att man inte ska luta sig mot ett draperi. Man måste hitta nya kompisar som man kan hålla i handen.

 

LÄS MER: Dramat tittarna inte fick se under stora SVT-inspelningen 

 

”Håller alla dörrar öppna”

Rickard Olsson är osäker på vilka känslor han har inför SVT i dag.

– Det återstår att se eftersom det pågår någon slags förhandling om framtiden. Men jag kan tycka att om man utger sig för att vara bäst i klassen och är stor och stark, då ska man vara schysst också. Framför allt om man har hög svansföring. Då måste man walk the talk.

– Samtidigt har SVT inga förpliktelser gentemot mig. Jag har haft ettårskontrakt i 14 år och är anställd av dem. Det gäller alla frilansare, som Kronér och Luuk och det har de för att de ska kunna släppa oss när de vill. Lägger de ner "Doobidoo" förlorar Lasse halva sin årsinkomst. Det gör ju att man får den lojalitet man förtjänar.

Rickard Olsson öppnar nu också för att gå till SVT:s konkurrenter.

– Jag får hitta min inkomst någon annanstans, leta andra uppdragsgivare. Det pågår möten hela tiden. I dag finns det så många kanaler som inte har med tv att göra. Jag håller alla dörrar öppna och öppnar själv dörrar. 

Skulle du kunna tänka dig att gå till TV4?

– Ja, jag är frilans så mina lojaliteter ligger hos den som vill dansa med mig. På TV4 har jag gjort "Nyhetsmorgon" och den typen av program passar mig, det är det jag vill göra.

Rickard Olsson är dock inte orolig över framtiden. Han har ett nytt kontor på Östermalm, en mängd idéer och en mediekarta med en uppsjö nya aktörer att vända sig till.

– Vamos, nu kör vi! Hösten ligger som ett öppet blad.

Och så har han ju precis haft semester också. Han har varit i Portugal med dottern och surfat och haft en så kallad staycation hemma i Stockholm.

– Att surfa är en svår konst, framför allt när man gör det en vecka per år. Men det är ändå en pappa-dotter-grej jag älskar. Och så har jag en liten bod på tomten som är inredd i karibisk stil. Det är mitt carribean crib. Där sitter jag och lyssnar på reggae och drömmer mig bort. Det funkar året runt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag