Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rickard Olsson berättar – åkte fast för rattfylla

Rickard Olsson straffas för rattfylla.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

”Bingolotto”-programledaren Rickard Olsson har straffats för att ha kört rattfull, efter att ha stoppats av polisen en morgon efter en festkväll.

Nu väljer tv-profilen att berätta om händelsen, och vill hållas som avskräckande exempel.

– Det finns inga förmildrande omständigheter, man ska inte köra rattonykter, säger Rickard Olsson.

Det var i början av februari som ”Bingolotto”-programledaren Rickard Olsson satte sig i bilen för att köra till ett jobbuppdrag, efter att ha festat med några vänner kvällen innan. Han stoppades då i en rutinkontroll av polisen, och fick blåsa i ett alkoholtest. Det visade sig då att Rickard Olsson hade en alkoholnivå på 0,19 milliram per liter utandningsluft – något som motsvarar en promillehalt på 0,38. Den lagliga gränsen i Sverige är 0,2.

– Jag har haft ångest i tre veckor, som fan, säger Rickard Olsson.

– Jag klev upp 6.30 och kände inte mer än att jag var halv sju-trött. Vid åtta-tiden åkte jag i väg och fastnade i alkoholkontroll. Jag tänkte ”fan, är det kvar från i går eller inte?  Det kan det väl inte...”. Men det var det, det var efterångorna där. Hade jag väntat en stund. Men det finns inga förmildrande omständigheter, man ska inte köra rattonykter, säger programledaren.

Rickard Olsson väljer att kliva fram

Nyhetsbyrån Siren förmedlade nyheten under fredagsförmiddagen. Rickard Olsson vill själv framträda med namn och bild.

– Jag gillar rakhet och uppriktighet. Att vara tv-profilen med pixlat ansikte... Det blir i alla fall guilt by association, och så går man in på Flashback, och så står det i alla fall vem det är. Vad fan, säger Rickard Olsson om sitt beslut att berätta om sitt rattfylleri.

Rickard Olsson valde att ta strafföreläggande för sin rattfylla, i stället för att ta ärendet till rättegång. Han får nu betala 40 dagsböter på totalt 32 800 kronor för rattfylleri.

– En jävligt nyttig näsbränna och läxa, faktiskt, säger han.

Rickard Olsson: ”Legat i fosterställning”

Rickard Olsson har mått dåligt sedan han åkte fast i poliskontrollen, och hoppas nu att andra ska kunna lära sig av hans misstag.

– Jag har legat i fosterställning. Man känner inte igen sig i bilden av sig själv heller. Helt plötsligt är man ”en av dem”. Jag kan gärna hållas som avskräckande exempel. Då fyller det i alla fall en funktion.

Har du pratat med TV4 och Bingolotto om det här?

– Ja, jag ringde alla direkt. Det är klart, alla tar avstånd från det, det gör ju jag också. Det är idiotiskt på alla sätt och vis. Det är bara att lägga sig ner och blotta strupen.

– Men de förstår också. Även om jag känner mig moraliskt förkastlig, så är jag ju fortfarande människa. Jag är inte den första och jag är inte den sista, men det är absolut första och sista gången för mig.

Rickard Olsson kommer fortsätta jobba med TV4 och ”Bingolotto”.

– Jag har fått förnyat förtroende och ska skriva nytt kontrakt där. Jag är också människa. Men jag vill också vara noggrann med att inte bagatellisera det jag har gjort. 

Vad har du lärt dig av det här?

– Tro inte att du är nykter när du vaknar dagen efter. Ta höjd så in i helvete. Och lita inte på dig själv, säger Rickard Olsson.

Sanningen om Rickard Olssons mörka tid

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.