Rickard Olsson petas av SVT

Programledaren Rikard Olsson är orolig inför framtiden.
Foto: AXEL ÖBERG
Rickard Olsson har jobbat med ”Vem vet mest” i nio år.
Foto: AXEL ÖBERG
Rickard Olsson.
Foto: MAGNUS JÖNSSON

Rickard Olsson petas av SVT – igen. 

"Vem vet mest" ska bara sändas på lördagar – samtidigt läggs "Sommarkväll med Rickard Olsson" ner nästa år.

Nu överväger programledaren att lämna SVT.

– Jag måste börja se mig om i världen, säger Rickard Olsson om petningen.

Tv-profilen Rickard Olsson, 50, har över 20 års erfarenhet från att arbeta med tv. Han har bland annat vara programledare för "Bullen", "Söndagsöppet" och "Vem vet mest."

Men i det senaste avsnittet av podcasten ”Värvet” säger Rickard Olsson att hans tillvaro på SVT är "orolig". Anledningen är att "Vem vet mest" ska göras om rejält. Dessutom läggs "Sommarkväll med Rickard Olsson" ner efter i år.

– Jag har jobbat med "Vem vet mest" i nio år och nu ser jag att det kommer att ta slut. Det har varit en trygghet för mig, basen i något slags företag, och nu försvinner den. Då måste jag hitta på något annat, säger Rickard Olsson i ”Värvet”.


LÄS MER: SVT gör om succén helt – Rickard Olsson kan förlora jobbet 


"Vem vet mest" brukar sändas fem dagar i veckan men under nästa vår kommer programmet enbart att sändas på lördagarna. Detta under en testperiod som löper ett år.

– Hur programmet kommer se ut vet man inte än, säger Rickard Olsson i ”Värvet”.

"Håller med Rickard om att det är tråkigt"

Rickard Olsson har ännu inte fått någon formell fråga om att fortsätta som programledare men säger till Expressen att SVT vill ha kvar honom.

Eva Lotta Holke är projektledare för "Vem vet mest":

– Jag håller med Rickard om att det är tråkigt att programmet läggs ner måndagar till fredagar. För det är ju ett populärt program. Vi har många trogna tittare som ser oss varje dag, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt är jag glad att programmet inte försvinner helt. Men det är klart att det blir en stor förändring för Rickard. Vi gör ju "Vem vet mest junior" också så vi spelar in 250 program med honom per år. Det är klart att det blir en skillnad. Men jag har förhoppningar om att han fortsätter med oss på lördagarna.

Eva Lotta Holke vill förtydliga att beslutet inte är baserat på någon kritik.

– Det finns ingen som är missnöjd med vårt program från företagsledningens sida. Det här är bara en tablåförändring och sådana gör de ju ibland.

Rickard Olsson har inget nytt kontrakt med SVT

Det är dock inte den enda förändringen som påverkar Rickard Olsson. Nästa år läggs som sagt "Sommarkväll med Rickard Olsson" ner.

– De sa: "ja, sedan är det val och fotboll nästa år, så vi gör ingen sommarkväll då", berättar Rickard Olsson för Expressen.

Efter nyår har programledaren inte längre kontrakt med SVT. Nu är han öppen för att se sig om för andra jobb.

– Jag måste se mig om i världen, säger han till Expressen.


LÄS MER: Rickard Olssons ilska mot SVT efter Vasaloppet – kräver svar


I vintras ersattes dessutom Rickard Olsson av Brita Zackari i Vasaloppet, där han arbetat som åkande reporter. Rickard Olsson har tidigare varit kritisk till att han aldrig fick någon förklaring till varför han petades.

Expressen har sökt Peter Nyrén, programbeställare på SVT Drama.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.