Programledaren Rikard Olsson är orolig inför framtiden. Foto: AXEL ÖBERGProgramledaren Rikard Olsson är orolig inför framtiden. Foto: AXEL ÖBERG
Programledaren Rikard Olsson är orolig inför framtiden. Foto: AXEL ÖBERG
Rickard Olsson har jobbat med ”Vem vet mest” i nio år. Foto: AXEL ÖBERGRickard Olsson har jobbat med ”Vem vet mest” i nio år. Foto: AXEL ÖBERG
Rickard Olsson har jobbat med ”Vem vet mest” i nio år.  Foto: AXEL ÖBERG
Rickard Olsson. Foto: MAGNUS JÖNSSONRickard Olsson. Foto: MAGNUS JÖNSSON
Rickard Olsson. Foto: MAGNUS JÖNSSON

Rickard Olsson petas av SVT

Rickard Olsson petas av SVT – igen. 

"Vem vet mest" ska bara sändas på lördagar – samtidigt läggs "Sommarkväll med Rickard Olsson" ner nästa år.

Nu överväger programledaren att lämna SVT.

– Jag måste börja se mig om i världen, säger Rickard Olsson om petningen.

Tv-profilen Rickard Olsson, 50, har över 20 års erfarenhet från att arbeta med tv. Han har bland annat vara programledare för "Bullen", "Söndagsöppet" och "Vem vet mest."

Men i det senaste avsnittet av podcasten ”Värvet” säger Rickard Olsson att hans tillvaro på SVT är "orolig". Anledningen är att "Vem vet mest" ska göras om rejält. Dessutom läggs "Sommarkväll med Rickard Olsson" ner efter i år.

– Jag har jobbat med "Vem vet mest" i nio år och nu ser jag att det kommer att ta slut. Det har varit en trygghet för mig, basen i något slags företag, och nu försvinner den. Då måste jag hitta på något annat, säger Rickard Olsson i ”Värvet”.

 

LÄS MER: SVT gör om succén helt – Rickard Olsson kan förlora jobbet 

 

"Vem vet mest" brukar sändas fem dagar i veckan men under nästa vår kommer programmet enbart att sändas på lördagarna. Detta under en testperiod som löper ett år.

– Hur programmet kommer se ut vet man inte än, säger Rickard Olsson i ”Värvet”.

"Håller med Rickard om att det är tråkigt"

Rickard Olsson har ännu inte fått någon formell fråga om att fortsätta som programledare men säger till Expressen att SVT vill ha kvar honom.

Eva Lotta Holke är projektledare för "Vem vet mest":

– Jag håller med Rickard om att det är tråkigt att programmet läggs ner måndagar till fredagar. För det är ju ett populärt program. Vi har många trogna tittare som ser oss varje dag, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt är jag glad att programmet inte försvinner helt. Men det är klart att det blir en stor förändring för Rickard. Vi gör ju "Vem vet mest junior" också så vi spelar in 250 program med honom per år. Det är klart att det blir en skillnad. Men jag har förhoppningar om att han fortsätter med oss på lördagarna.

Eva Lotta Holke vill förtydliga att beslutet inte är baserat på någon kritik.

– Det finns ingen som är missnöjd med vårt program från företagsledningens sida. Det här är bara en tablåförändring och sådana gör de ju ibland.

Rickard Olsson har inget nytt kontrakt med SVT

Det är dock inte den enda förändringen som påverkar Rickard Olsson. Nästa år läggs som sagt "Sommarkväll med Rickard Olsson" ner.

– De sa: "ja, sedan är det val och fotboll nästa år, så vi gör ingen sommarkväll då", berättar Rickard Olsson för Expressen.

Efter nyår har programledaren inte längre kontrakt med SVT. Nu är han öppen för att se sig om för andra jobb.

– Jag måste se mig om i världen, säger han till Expressen.

 

LÄS MER: Rickard Olssons ilska mot SVT efter Vasaloppet – kräver svar

 

I vintras ersattes dessutom Rickard Olsson av Brita Zackari i Vasaloppet, där han arbetat som åkande reporter. Rickard Olsson har tidigare varit kritisk till att han aldrig fick någon förklaring till varför han petades.

Expressen har sökt Peter Nyrén, programbeställare på SVT Drama.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag