Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rickard Olsson efter SVT:s nedläggning: ”Publikförakt”

Rickard Olsson är inte förvånad över nedläggningen.
SVT:s klassiska frågesport ”Vem vet mest” går i graven, och i maj nästa år sänds sista avsnittet. Foto: MATHIAS OTTERBERG / FOLKSPEL
Tidigare programledaren Rickard Olsson valde att lämna programmet när SVT beslutade att göra om upplägget från fem sändningar till en gång i veckan – och är inte förvånad över nedläggningen. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

SVT:s klassiska frågesport ”Vem vet mest” går i graven, och i maj nästa år sänds sista avsnittet.

Tidigare programledaren Rickard Olsson valde att lämna programmet när SVT beslutade att göra om upplägget från fem sändningar till en gång i veckan – och är inte förvånad över nedläggningen.

– Det är ett publikförakt, säger Rickard Olsson.

Sedan 2008 har frågesporten ”Vem vet mest” varit en självklar del av SVT:s tablå, men nu läggs programmet ner. På onsdagen spelades det allra sista avsnittet in, som kommer sändas i maj 2020.

Det var i december förra året som Rickard Olsson valde att lämna ”Vem vet mest”, efter tio år som programledare. Detta då kanalen beslutat att göra om frågesporten, från att sändas fem gånger i veckan, till att ha ett längre program en gång i veckan.

”Var på väg att bli kultprogram”

Redan när programmet gjordes om var Rickard Olsson säker på att det var början på slutet för ”Vem vet mest”.

– Det blev precis som jag trodde, och det var därför jag hoppade av projektet. ”Vem vet mest” var en fantastisk lunchrestaurang som ska gå varje dag. Det är ingen gourmetkrog. Det försökte jag säga när de skulle ändra, men de hajade inte vad jag pratade om, säger Rickard Olsson och fortsätter:

– Jag tycker det är synd att de gjorde om det från början. De hade en succé som var på väg att bli kultprogram, en daglig frågesport som en halv miljon människor kollade på. 

Programledaren, som bytte till TV4 och nu är programledare för ”Bingolotto”, tycker att de som tagit beslutet har missförstått hur tv-publiken fungerar, och att det var därför han valde att lämna programmet.

– Jag tänkte ju ”Vad gör jag när de lägger ner om det här två säsonger”. Speciellt när det behövde gå lika bra i broadcast som i SVT play. Det kan man ju räkna ut själv hur det skulle gå. Hade jag tagit det där erbjudandet så hade jag stått utan jobb nu.

Rickard Olssons undran efter nedläggningen

Olsson menar att programmet fungerade både som underhållning och spridare av kunskap, och förklarar att ”Vem vet mest” var populärt bland invandrade akademiker, som fick lära sig mer om svensk kultur.

– Det fyllde alla public service-funktioner. Det finns ingen rimlig förklaring, vad jag har hört. Det är... inte att spotta publiken i ansiktet, men det är ett publikförakt, säger Rickard Olsson.

Expressen har sökt SVT för en kommentar, som hänvisar till uttalandet i Kulturnyheterna från onsdagen.

– Nu kommer vi att satsa på nya former av frågesport och kunskapsdrivna, underhållande program. Exakt vilken titel det blir är inte klart. Men siktet är att det börjar sändas hösten 2020, säger Peter Nyrén, programbeställare för underhållning och livsstil på SVT.