Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rheborgs ärliga ord – om okända sjukdomen

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

"Solsidan"-skådespelaren Johan Rheborg lever med en depression.

I ett inlägg på Instagram berättar han nu om sin svåra kamp mot sjukdomen:

"Ibland, som nu, övermannar den mig och jag sjunker ner i ett svart hål, förlamas", skriver han i inlägget.

Skådespelaren Johan Rheborg är aktuell med sin karaktär "Fredde" i biosuccén "Solsidan". Filmen är en fortsättning på tv-serien med samma namn och hade premiär i början av december. 

Johan Rheborgs karaktär spelar en av de större rollerna i filmen och han har tidigare spelat sig in i folkets hjärtan via sin rolltolkning i tv-serien. 

Men nu berättar den folkkäre skådespelaren om sin kamp utanför scenen och hur han lever och kämpar med en depression. I ett inlägg på Instagram beskriver han hur han nu fallit ner i ett mörkt hål och saknar de som inte finns kvar längre.

Mår sämre av tonen i sociala medier

"Det är en del av min personlighet. Ofta håller jag kontroll på den. Men ibland, som nu, övermannar den mig och jag sjunker ner i ett svart hål, förlamas. Vill bara sitta i mörkret. Se ut över ingenting. Det svarta innehållslösa. Det är jag. Saknar min far. Ropar högt efter honom men han svarar ju inte. Han är borta sen 10 år. Jag kan inte få hans kloka råd mer. Katten Sune kan inte lägga sig på mitt bröst längre för han är också död", skriver han.

Han beskriver hur han försökt hitta tillbaka genom att titta på "Solsidans" tittarsiffror, men utan resultat. I stället blir tillståndet bara sämre av att beskåda sin samtid i sociala medier, skriver han.

Johan Rheborg.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

"De har slutat diskutera helt och hållet. De orkar inte. De predikar och sprider sen bajs över oliktänkande. På Instagram göds livslögner. Mina vänners instagram ger mig helt ärligt ångest."

Johan Rheborg skriver vidare att detta är något han tidigare varit tyst om – men att han nu har fått nog och kritiserar vänner i sin umgängeskrets.

"Jag har börjat rensa ut digitala vänner. Säger vad jag tänker. Jag tycker om när vi ses o fikar, hänger och jobbar men din digitala personlighet är helt ärligt genant".

Johan Rheborg får stöd: "Ännu mer fantastisk"

Skådespelaren får massvis av stöd i kommentarsfältet efter sina ärliga ord om sin hälsa.

Skådespelarkollegan Helena af Sandeberg skriver: 

"Du är liksom ännu mer fantastisk nu.." och lägger till ett hjärta.

Även tv-profilen Anna Book visar sitt stöd.

"Modigt, starkt, sorgligt men också vackert. Kramar om med så mycket en medmänniska kan förmå - Jag förstår", skriver hon.

Expressen har sökt Johan Rheborg

https://www.instagram.com/p/BeczbccH5aR/?hl=sv&taken-by=canvisnous

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.