Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rheborg försöker hitta rockstjärnan i sig

"Ingen Tommy Körberg". Johan Rheborg försöker hitta rockstjärnan i sig men erkänner sina begränsningar.
Foto: YLWA YNGVESSON

Pudelrock, nitar och läder.

På Chinateatern i Stockholm övar man hårt inför premiären av "Rock of ages" den 21 februari.

- Jag försöker hitta rockstjärnan i mig, säger Johan Rheborg när Expressen besöker repetitionerna.

Bandanas hänger tidstypiskt på stativen, i baren dinglar underkläder bland Jack Daniels-flaskor och framför scenen övar Peter Magnusson in sitt rörelseschema.

Det är repetition inför musikalen "Rock of ages" på Chinateatern i Stockholm. I rollerna syns förutom Peter Magnusson, Johan Rheborg och Joacim Cans. Namn som vanligtvis inte förknippas med färgglada musikaler.

Rök bolmar långsamt ut på scenen och fyller lokalen. Blågröna spotlights riktas mot ensemblen, som dansar och sjunger till glittrande glamrock från åttiotalet. Under den 45 minuter långa repetitionen hör vi låtar med bland annat Journey, Poision och Bon Jovi.

En andfådd Johan Rheborg kliver av scenen. Han tycker att rollen som Lonny, en "wannabe-rocker" är en kul utmaning efter att ha spelat en neurotisk version av sig själv i "Allt faller".

- Ja, det här är något helt annat. Jag försöker hitta rockstjärnan i mig, under 80-talet var jag rätt så färglös. Men jag tror inte att jag är en ny Tommy Körberg, säger Rheborg.

Har själv spelat i LA

Joacim Cans har själv spelat på Whisky a Go Go i Los Angeles, som musikalens bar The Bourbon room bygger på.

- Först gjorde jag schlagern och nu detta. Jag testar så mycket som möjligt, säger Cans.

Peter Magnusson visar under repetitionerna upp en imponerande falsett. Musikalen är hans första stora framträdande i en ensemble på en teaterscen.

- Vem vill inte vara en sång- och dansman? Det har varit jobbigt att lära sig dansa, det är jag dålig på, men sången är okej, säger Magnusson.

"Rock of ages"

Handling: Sherrie är en ung tjej från USA:s landsbyggd med hopp om att bli skådespelerska. Hon reser till Los Angeles för att förverkliga sin dröm men hamnar i stället mitt i glamrockens Mecka: The Bourbon room.

Låtar, bland annat: Guns N' Roses - "Paradise City", Journey - "Don't stop believin'", Europe - "The final countdown", Poision - "Nothin' but a good time".

Bakgrund: "Rock of ages" skrevs 1994 och började spelas upp på småteatrar. Musikalen letade sig sedan fram till Broadway, där den hade premiär 2009. Till en början ansågs den vara mindre finkulturell än andra Broadway-musikaler, men efter en hyllande recension i New York Times omvärderades den.

Filmen: Förra året blev "Rock of ages" Hollywood-film. Där kunde man bland andra se Tom Cruise, Russel Brand och Julianne Hough i rollerna. För regin stod Adam Shankman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.