Suzanne Reuter. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLABSuzanne Reuter. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Suzanne Reuter. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Suzanne Reuter. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖMSuzanne Reuter. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Suzanne Reuter. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Reuters nya liv – beslutet efter 40 år

Suzanne Reuter, 65, skrev i förra veckan på det uppmärksammade #tystnadtagning-uppropet. 

Utvecklingen som nu satts i rörelse, beskriver hon som både djupt efterlängtad och viktig. Men själv tänker hon, efter omkring 40 år som skådespelerska, börja trappa ned.

– Jag vill plantera blommor, gräva lite diken, rida på min häst, träna med min hund, och träffa mina barnbarn, säger hon.

Det har gått exakt en månad sen The New York Times publicerade de första vittnesmålen mot den amerikanske filmproducenten Harvey Weinstein, när vi möts. Det är Suzanne Reuter, Liv Mjönes och Jennie Silfverhjelm som tillsammans gör huvudrollerna i ”All inclusive”, filmen som i måndags gick in som tvåa på biotoppen.

Den kunde kanske inte vara mer vältajmad. För en kvinnocentrerad komedi som kretsar kring en 60-årig kvinnas kärleksliv och relationer, har inte tillhört vanligheterna i den mansdominerade filmvärlden. Åtminstone inte förrän nu, när allt börjat röra på sig.

– Jag har inte sett ett sådant här manus med tre kvinnliga huvudroller förut, i alla fall inget bra manus, förklarar Reuter.

 

LÄS MER: Rickard Olssons kärleks- press på Suzanne Reuter

 

Hon, Liv Mjönes och Jennie Silfverhjelm, tillhör samtliga de skådespelerskor som i förra veckan skrev under #tystnadtagning – det svenska skådespelaruppropet som nu har fått genklang över hela världen.

"Jag är lyckligt lottad"

När vi ses inför premiären är det ännu ett par dagar kvar till att bomben ska brisera, men glöden hos skådespelerskorna är redan påtaglig.

– Äntligen, säger Reuter apropå #metoo.

Har ni några egna erfarenheter?

– Unisont, ja!

Vi pratar om hur man tidigare inte berättade om övergrepp, eftersom de har varit så normaliserade under så många år:

– Precis som du säger är det så etablerat. När mamma levde och var 80 år (skådespelerskan Bojan Westin) så hörde hon Helena Bergström prata på tv om det här, och så sa hon ”herregud precis som om det där var en nyhet”. Och då började hon arbeta på fyrtio- femtiotalet. Vi har inte kommit så mycket längre när det gäller just det, fortsätter Reuter.

Suzanne Reuter i "Vår tid är nu".Foto: / © SVT 2016 Photo: Johan Paulin

LÄS MER: Reuters nakeninspelning: "Trodde vi spelade in porrfilm"

 

Övergreppen och sextrakasserierna har kanske inte exponerats i klart dagsljus förrän nu, men att kvinnor missgynnats av en bransch där skådespelerskor anses passé efter 40, det har varit känt sen länge:

– Jag är lyckligt lottad som är i komedifacket. Där verkar det behövas även äldre tanter. Jag har haft en jävla tur och ett jävla flyt, säger Reuter om sin egen karriär.

Det finns väl inget som tur?

– Jo! Att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt, träffa rätt människor, och synas i något bra på tv eller i en film. Visst handlar det också om begåvning, men man måste få möjlighet att visa att man har det. Det går runt massor av begåvade där ute. Men jag fick visa det, och jobba med de bästa – det blir man bättre av.

Vill trappa ner

Inte så konstigt kanske att Suzanne Reuter just nu är en av våra mest framgångsrika skådespelerskor med roller inte bara i ”All inclusive”, utan även SVT-succén ”Vår tid är nu”.

Vill du fortsätta att jobba så här mycket?

– Nej.

Du vill varva ner och få lite av en pensionärstillvaro?

– Absolut. Jag tar dagen lite som den kommer.

Vad vill du göra?

Jag vill plantera fler blommor, gräva fler diken, rida på min häst mer, träna med min hund oftare, och träffa mina barnbarn jämt.

Betyder det att ribban för vad du tackar ja till, har blivit högre?

– Nej, det är alltid hög ribba för mig.

Så har du någon plan för när du ska sluta?

– Nej, finns ingen anledning till det. Jag är frilans, och har aldrig varit fast anställd. Så dyker det upp ett bra manus och man får göra film så… Men jag har ett annat liv också. Min identitet ligger inte riktigt i att vara skådespelerska, utan är mer i annat. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag