Hela klanen Bergman. Foto: BERTIL ERICSON
Hela klanen Bergman. Foto: BERTIL ERICSON

Resten av klanen

Publicerad
Uppdaterad
Daniel Bergman
Son till Ingmar och Käbi Laretei
Daniel föddes 7 september 1962 som enda barnet till Ingmar och Käbi Laretei. Precis som flera av sina äldre syskon tog han steget in i filmvärlden. Han har jobbat med många kända produktioner som filmatiseringen av ”Mio min mio”, ”Fanny och Alexander” och den populära ungdomsserien ”Storstad”.

Ingemar Bergman
Son till Ingmar och Gun Hagberg
Ingemar Bergman föddes 30 april 1951 och är det enda barnet som Ingmar fick tillsammans med Gun Hagberg. Han lever på den lilla Storholmen utanför Stockholm där han har ett handelsbolag som tillverkar kapell och segel.

Mats Bergman
Son till Ingmar och Ellen Bergman
Mats föddes 5 maj 1948 och är tvillingbror till Anna Bergman. Efter att han utbildat sig vid Teaterhögskolan i Stockholm arbetade han bland annat vid Stockholms stadsteater innan han började på Dramaten 1987. Trots att han var med i både ”Fanny och Alexander” och ”Vildanden” fick han sitt stora publika genombrott först i Lasse Åbergs film ”Den ofrivillige golfaren”. Sen dess har Mats spelat många stora roller på Dramaten men även etsat sig fast som Nyberg i Wallander-filmerna. När dödsbudet kom var Mats dämpad när han pratade med Expressen.
– Jag kan inte säga så mycket nu, jag måste låta det här sjunka in nu.
Mats har dottern Karin, 13 år, tillsammans med frun Anna.

Linn Bergman
Dotter till Ingmar och Else Fisher
h Lena föddes 21 december 1943 och är Ingmars första barn, det enda han fick tillsammans med Else Fisher. Lena har varit med i flera av Ingmars filmer, bland annat ”Scener ur ett äktenskap”. Lena har barnen Göran, 42, och Ola, 33.

Maria von Rosen
Dotter till Ingmar och Ingrid von Rosen
Maria föddes 19 april 1959 och levde länge i tron att hon var dotter till Ingrid von Rosen och Jan-Carl von Rosen. Inte förrän hon var 22 år fick hon reda på att hennes biologiske far var Ingmar Bergman. Maria jobbade med en del tv-produktioner på 80-talet men har sen bytt bana till vården. Nu lever hon ett stillsamt liv i Roslagen tillsammans med sin sambo Ingvar.

Linn Ullman
Dotter till Ingmar och Liv Ullman
Linn föddes 9 augusti 1966 och är en framgångsrik författare. Hon har fått väldigt god kritik för sina böcker som den stilbildande ”Innan du somnar”. 1999 fick hon ta emot TCO:s litteraturpris. Förutom författarkarriären har hon även nått stora framgångar som kulturjournalist i Norge.

Anna Bergman
Dotter till Ingmar och Ellen Bergman
Anna är Mats Bergmans tvillingsyster och är alltså född 5 maj 1948. På 1970-talet spelade hon in gladporrfilmer mot bland andra Ricky Bruch. På 80-talet gick hon över till mer konventionella filmer.
Till exempel var hon precis som tvillingbrodern med i ”Fanny och Alexander”. Anna flyttade till England för många år sen där hon fortfarande bor. Hennes son Michael Mats Brown bor också i England.

Eva Bergman
Dotter till Ingmar och Ellen Bergman
Eva föddes 5 september 1945 och var det första barnet som Ingmar fick tillsammans med Ellen Bergman. Eva har gått i sin pappas fotspår och blivit regissör. Hon har arbetat både med och tv och teater, bland annat under drygt 25 år på Backa teater i Göteborg. 1998 gifte hon sig med Henning Mankell som har varit många gånger på Fårö, bland annat förra veckan när han träffade Ingmar för sista gången.
– Jag träffade honom förra veckan, då såg vi att han var på väg bort. Det var en gammal man som dog lugnt och fredligt i sin säng, säger Mankell.

Jan Bergman
Son till Ingmar och Ellen Bergman
Jan föddes 7 september 1946 och karriären tycktes vara utstakad mot ett jobb inom teatern som sina syskon och föräldrar. Men Jan valde nåt helt annat, ett jobb som lokförare. Men efter några år som lokförare blev det ändå teater för honom. Han jobbade först som scentekniker och tog sen steget till regissör. 1987 jobbade han tillsammans med sin far i ”Lång dags färd mot natt” och under åren som följde jobbade han både på Dramaten, Riksteatern och Göteborgs stadsteater. Den 8 mars 2000 avled Jan Bergman efter att ha drabbats av leukemi. När han dog efterlämnade han två vuxna barn.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag