Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Renées tårar för
barnen – i TV4

Renée Nyberg träffar drabbade barn i Kenya
Renée Nyberg Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Renée Nyberg reste till Kenya med Unicef och träffade familjer drabbade av den afrikanska svältkatastrofen.

Nu programleder hon "Världens kväll till alla barn", och berättar om den omtumlande resan och tårarna.

– Man har blandade känslor, både sorgen över att det ser ut som det gör, och hur bra det är att hjälp finns, säger Renée Nyberg.

När klippet från programledarens resa visades i direktsändning började både Anja Pärson och Marie Serneholt som satt i publiken att gråta.

På måndagen sänds välgörenhetsgalan "Världens kväll till alla barn" på TV4, där Renée Nyberg och David Hellenius är programledare.

Renée Nyberg har själv rest med Unicef till Kenya för att träffa utsatta människor på plats, och för att vara svenskarnas ögon på plats när de skänker pengar till välgörenhetsorganisationen.

– Vi åkte till ett flyktingläger i norra Kenya, vars namn betydde "Ingenstans". Men där bor 200 000 flyktingar, där mer än hälften är barn, berättar Renée Nyberg.

Då många länder i Afrika just nu är drabbade av en svår svältkatastrof, och Unicef behöver bidrag akut för att kunna fortsätta hjälpa de utsatta på plats.

Renée Nyberg möter flera barn, men särskilt ett barn gjorde intryck på henne. Flickan på knappt ett år var så undernärd att hon knappt kunde hålla ögonen öppna.

– Man blir otroligt tagen och berörd. Hon satt rak i ryggen och kämpade för att hålla ögonen öppna, med kraftiga infektioner i huden, säger programledaren.

Men på plats fick Nyberg se hur bland annat den lilla flickan fick hjälp, och hur hon svepte en mugg mjölk hon fick av Unicef-arbetarna.

– Jag kommer aldrig glömma det ögonblicket, hur hon bara sveper hela muggen. Det blir så tydligt då, att drivkraften att leva är så stark. Hade inte hjälpen funnits så hade hon varit död, säger Renée Nyberg.

 

LÄS MER: David Hellenius och Renée Nyberg samlar in pengar till världens barn

Renée Nyberg hoppas fler vill hjälpa till

TV4-profilen kunde inte hålla tårarna tillbaka på plats, men det blandades med skratt och hopp om framtiden.

– Jag kunde inte värja mig för det på plats, man blir så otroligt berörd. Jag tycker till och med det är svårt att prata om det. Men man skrattade också, och känner att det kommer bli bra. Man har blandade känslor, både sorgen över att det ser ut som det gör, och hur bra det är att hjälp finns, säger Renée Nyberg.

 

LÄS MER: Det här måste du veta om hungerkatastrofen

 

Som mamma var det omöjligt att sätta sig in i hur mammorna på plats hade det, när de inte kunnat ge sina barn mat. Renée Nyberg hyllar mammorna på flykt.

– Det var fruktansvärt jobbigt att se de små barnen och deras mammor, jag kan inte föreställa den känslan, att inte kunna ge mat åt sina barn. De har vandrat i veckor eller till och med månader från Sydsudan och Somalia, det är otroligt starka kvinnor, säger hon.

Nu hoppas Renée Nyberg att hennes skildring av läget kommer göra att fler får upp ögonen för svältkatastrofen och kan tänka sig att bidra för att göra världen bättre. 

– Det är en miljon barn som riskerar att dö i svältkatastrofen. De otroliga människorna som befinner sig på plats i det här räddar så många liv, det vill vi förmedla, säger Renée Nyberg.

När klippet från Renée Nybergs resa visades till Kenya i Hovstallarna i Stockholm under direktsändningen av galan började både Anja Pärson och Marie Serneholt, som satt i publiken, gråta.

Följ Expressen Nöje på Facebook där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.