Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Renée Nybergs gåva från pappan: ”Ta med i graven”

Tittarfavoriten Karin Laserow tvingas hoppa av ”Bytt är bytt”
Renée Nyberg är tillbaka med en ny säsong av ”Bytt är bytt”.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Det blir den andra säsongen med Li Pamp som expert.
Foto: PERNILLA THELAUS / TV4
Renée Nyberg och maken David Hellenius.
Foto: /IBL / /IBL

I sju säsonger har tävlande fått gissa värdet på olika föremål i TV4:s ”Bytt är bytt”.

Själv har den rutinerade programledaren Renée Nyberg en särskild antikvitet hemma som betyder extra mycket för henne – en sekelskiftsskänk som hon fått av sin pappa.

– Det är en sådan där möbel eller föremål som jag kommer ta med mig i graven och hoppas att något av barnen vill ha i sitt hem.

Det populära TV4-programmet ”Bytt är bytt” har blivit något av en långkörare på TV4 och förra säsongen slogs tittarrekordet när 1,2 miljoner tittare slog sig ner för att se på ett av programmen.

När Renée Nyberg, 55, och ”Bytt är bytt” nu precis dragit i gång den åttonde säsongen blickar programledaren tillbaka:

– När jag kom tillbaka till TV4 efter 18 år på TV3 så var det det första formatet vi pratade om. Och ganska på en gång så kände jag att det här hade just det där som man gillar, att det består av flera beståndsdelar. 

– Svenska folket gillar att lära sig saker på tv. Men då krävs det nästan alltid att det också ska vara underhållande och det är ju ”Bytt är bytt”. Det är en tävling som driver på det här. Man kan sitta hemma i tv-soffan och själv vara med och gissa. Och det kan man vara oavsett om man är fem år eller 95 år. Föremålen varierar i allt från Pokémonkort till rokokobyråer.

Nybergs hyllning till experterna

Inför förra säsongen lämnade antikexperten Karin Laserow, 71, programmet och ersattes av en annan expert, Li Pamp, 49. 

– De har ju lite olika stilar kan man väl säga, men jag gillar båda två jättemycket. Och de har ju en massiv uppgift inför varje program. Vi spelar in två sådana här program per dag så det är intensiva dagar. De måste kunna allt om 16 föremål som de håller en liten miniföreläsning om. Till skillnad från till exempel ”Antikrundan”, där man har en expert per ”genre” eller vad man ska kalla det för, så har vi bara en expert som ska kunna allt om allt från just sneakers och Pokemonkort till kristallkronor.

Har du själv något extra betydelsefullt föremål hemma?

– Jag har en gammal sekelskiftesskänk som min pappa varsamt renoverade. Han dog för nästan 20 år sedan nu. Det är en sådan där möbel eller föremål som jag kommer ta med mig i graven och hoppas att något av barnen vill ha i sitt hem. 

– Den har inte något högre värde men den har ett stort affektionsvärde för mig. Han gjorde den liksom åt mig. Han stod i ett garage och höll på med den där och så fick jag den i födelsedagspresent, fortsätter Nyberg som vill minnas att det var på hennes 27-årsdag.

Utöver ”Bytt är bytt” väntar också en ny säsong av ”Renées brygga” i början av nästa år. Just  nu klipps programmet och från Nybergs håll är det ännu locket på när hon får fråga om vilka som gästar den nya säsongen.

Nyberg och Hellenius på Kristallen-galan 2019.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Drömmen: Skriva dramaserie

Samtidigt finns en annan dröm som ligger och gror hos programledaren som har synts i tv-rutan sedan början av 90-talet.

– Det är nog att börja skriva och titta lite mer åt dramahållet. Det är så otroligt roligt och det är mycket som händer på den fronten. Vi gjorde ju väldigt lite drama i Sverige för det var så dyrt, men nu när vi fått massa nya plattformar har det öppnat upp en helt ny marknad.

Renée Nyberg läste för ett par år sedan dessutom en kurs i just tv-seriemanus på Folkuniversitetet. Men när och om hon verkligen skriver en dramaserie återstår att se.

– Jag har stor respekt för det. Jag känner att det inte bara är att göra. Även om jag skrivit mycket dokumentära manus är det ändå baserat på en verklighet. Här ska man ju använda fantasin, det kräver både tid och mod. Men det är i alla fall en liten dröm jag har. 


Sven Wollters fina möte med Renée Nyberg

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.