Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordmånga kvinnliga regissörer nominerade

Shannon Murphy är nominerad för ”Babyteeth”.
Foto: BAFTA/SHUTTERSTOCK / BAFTA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Sarah Gavron har chans att vinna en BAFTA för filmen ”Rocks”.
Foto: BAFTA/SHUTTERSTOCK / BAFTA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Jasmine Zbanic är nominerad för sin film ”Quo Vadis, Aida?”.
Foto: BAFTA/SHUTTERSTOCK / BAFTA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Chloe Zhao är nominerad för filmen Nomadland.
Foto: BAFTA/SHUTTERSTOCK / BAFTA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Shannon Murphy är nominerad för sin film ”Babyteeth”.
Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy Stock Photo / https://www.alamy.com

I helgen ska det prestigefyllda filmpriset Bafta delas ut.

Och i år har galan redan slagit rekord.

”För första gången någonsin för Bafta, har fyra kvinnor nominerats i regissörskategorin”, meddelar BAFTA i ett pressmeddelande. 

Inför helgens 74:e filmgala, British academy film awards, även känd som Bafta, är fyra kvinnor nominerade för första gången någonsin i regissörskategorin. Det meddelade Bafta i början av mars i samband med att de nominerade tillkännagavs. 

”För första gången någonsin för Bafta, har fyra kvinnor nominerats i regissörskategorin. Tre av de nominerade regissörerna är även nominerade i kategorin bästa icke engelskspråkiga film”, meddelade arrangörerna. 

Kvinnorna har brutit trenden

De berörda kvinnliga filmmakarna som är nominerade i den tunga kategorin är långfilmsdebutanten Shannon Murphy för ”Babyteeth”, Chloe Zhao för amerikanska filmen ”Nomadland”, Jasmine Zbanic från Sarajevo för krigsdramat ”Quo Vadis, Aida?” och Sarah Gavron för brittiska dramafilmen ”'Rocks”. Kvinnorna har därmed brutit den seglivade trenden med endast manliga regissörer bland de nominerade. 

Bafta-galan som uppmärksammar och prisar de bästa nationella och utländska filmerna från det gångna året hålls den 10 och 11 april 2021 i Royal Albert Hall i London.

Stjärnornas protest under Bafta-galan 2018.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.