Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storslam för ”Spring Uje spring” – Schyffert utan

Under kvällen prisades bland annat dokumentärfilmen ”Greta” om Greta Thunberg i kategorin ”Bästa dokumentärfilm”.
Dokumentärfilmen om Greta Thunberg prisades.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Bakom den står Nathan Grossman.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lena Endre tog emot sitt pris på måndagskvällen.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
David Sundin och Amie Bramme Sey ledde galan.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND
David Sundin.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Johan Paulin / Filmlance International AB
1 / 8

Under Guldbaggegalan på måndagskvällen fick Lena Endre ta emot sin tredje Guldbagge och dokumentärfilmen om Greta Thunberg prisades som ”Bästa dokumentärfilm”.

I sitt tacktal riktade Nathan Grossman sig till filmens huvudperson.

– Speciellt ett stort tack till dig Greta, sa Nathan Grossman.

På måndagskvällen gick Guldbaggegalan av stapeln där de bästa svenska filmerna och skådespelarna prisas.

I år såg dock galan annorlunda ut än andra år, på grund av coronapandemin. Den livesända galan hölls i Annexet i Stockholm helt utan publik.

Under kvällen prisades dokumentärfilmen ”Greta” om Greta Thunberg i kategorin ”Bästa dokumentärfilm”.

– Jösses, stort tack för det här priset. Speciellt ett stort tack till dig Greta. Jag kommer ihåg när du för ungefär två år sedan för första gången sa till mig att bland det viktigaste som du tyckte att vi behöver göra var att behandla klimatkrisen som en kris, sa skaparen Nathan Grossman och fortsatte:

– Jag måste faktiskt erkänna här på nationell tv att jag inte fattade var du menade, men då hade jag inte sett folk göra om sina vardagsrum till gym, länder ta gigantsiska krislån eller för den delen en glammig gala som den här mitt i en sportarena. Nu förstår jag bättre vad du menade.

Lena Endre vann sin tredje Guldbagge

För rollen som Eva i ”Min pappa Marianne” tilldelades Lena Endre en Guldbagge för ”Bästa kvinnliga biroll” under måndagens gala.

Det var Lena Endres tredje Guldbagge och åttonde nominering.

I sitt tacktal passade hon på att hylla sin motskådespelare Rolf Lassgård, som i filmen spelar Marianne och var nominerad i kategorin ”Bästa manliga huvudroll”.

– Ingen är bättre tänker jag, än Rolf Lassgård, att på ett lättsamt och enkelt sätt gestalta det här med att man känner att man är i fel kön. Det är en väldigt svår sak att sätta sig in i, sa Lena Endre i sitt tacktal.

Endre fortsatte även sitt tacktal med att nämna skådespelaren Gunnel Lindblom, som natten mot söndagen avled efter en tids sjukdom.

Senare under galan hyllades Gunnel Lindblom och flera andra inom filmbranschen som under året avlidit.

– Under gårdagen nåddes vi av beskedet att skådespelaren och regissören Gunnel Lindblom har lämnat oss. En legend som betytt mycket för film och teater Sverige, sa programledaren Amie Bramme Sey.

Succé för ”Spring Uje, spring”

Uje Brandelius självbiografiska film ”Spring Uje, spring” om när livet vänds upp och ner fick ta emot tre Guldbaggar.

I filmen spelar Uje Brandelius sig själv och skildrar kampen i vardagen efter att han fått diagnosen Parkinsons sjukdom. För sin insats fick han ta emot en Guldbagge för ”Bästa manliga huvudroll”.

– Åh herregud vad sjukt. Jag borde inte stå här känner jag men jag gör det, sa en chockad Brandelius.

”Spring Uje, spring” blev kvällens stora vinnare då Uje Brandelius även ta emot pris för ”Bästa manus” och ”Bästa film”.

– Tack så mycket. Det vi har gjort är en lågbudgetfilm i svenska mått, vi har knappt haft några pengar överhuvudtaget, sa regissören Henrik Schyffert från scenen när de tog emot pris för ”Bästa film”.

Henrik Schyffert var även nominerad i kategorin ”Bästa regi” för filmen men  Guldbaggenn gick i år till Amanda Kernell för ”Charter”.

Här möts Greta och Obama: ”Vi är ett team”

Se när Greta Thunberg mötte den tidigare presidenten.

Lena Endre hyllade Lassgård:

Lena Endre vann sin tredje guldbagge - hyllade Rolf Lassgård.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.