Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Regissören redo för kritik – efter ”Quick”-premiären

Regissören Mikael Håfström. Foto: CHARLOTTE BRUNZELL/TT / CHARLOTTE BRUNZELL TT NYHETSBYRÅN
David Dencik som Thomas Quick. Foto: Ragna Jorming / Ragna Jorming
Jonas Karlsson som Thomas Quick och Alba August som Jenny Küttim. Foto: marcell bandicksson / marcell bandicksson

Rättsskandalen Thomas Quick har beskrivits som ett svenskt nationellt trauma och filmatiseringen har på många sätt varit både känslig och komplicerad. Somligt i berättelsen har varsamt ändrats, men trots det förväntar man sig reaktioner:

– Det har varit så himla mycket diskussioner om detaljer, men vi har verkligen inte tagit hänsyn till att folk kanske blir upprörda för att vi skildrar en bild av verkligheten som de inte delar, säger regissören Mikael Håfström.

Filmen ”Quick” är baserad på Hannes Råstams bok ”Fallet Thomas Quick: att skapa en seriemördare”, och i huvudrollen ser vi Jonas Karlsson som är medveten om berättelsens såriga natur:

– Det får man ha respekt för – att det kommer finnas de som tycker annorlunda, säger han och fortsätter:

– Men vi filmatiserar Hannes Råstams bok, och där känner jag att vi har kontakt med Jenny (Küttim, som jobbade med fallet tillsammans med Råstam) och har kollat upp med hans familj de ändringar vi har gjort. I filmen har han till exempel bara en dotter, och i själva verket hade han tre barn. Där tycker jag vi är ganska hemma.

Har ni ändrat något annat?

– Ja, rent dramaturgiskt: Tidslinjen med sjukdomsförloppet stämmer inte riktigt. Men inget av det här är avgörande för själva berättelsen.

Reaktionen på filmen: ”Inte min film”

Premiären för ”Quick” följer efter debatten kring ett annat journalistiskt drama, ”438 dagar”, där Martin Schibbye haft invändningar mot hur filmskaparna använt hans bok. Jenny Küttim (som spelas av Alba August) har dock en annan inställning till ”sin” film:

– Det är ju inte min film, så ser jag det.

– Det är en journalistisk historia som är slut, men det krävs ändå en spelfilm för eftervärlden för att man ska påminnas om rättsskandalen.

Vad tycker du om att man gjort vissa ändringar i berättelsen?

– Mikael Håfströms och Helena Danielsson (producent) krav på sig är ju att inte förvränga historien, och det tycker jag de har lyckats med – att berätta en historia som är komplex med alla vitala delar. Jag tycker att den är bra.

Du har funnits med i arbetet litet på konsultbasis. Finns det något du gått in och ändrat?

– Ja, jag har sagt att här kommer ju Quicklaget, Göran Lambertz, Gubb Jan Stigson att opponera sig. Det här kommer de inte gilla. Men jag har inte gått in och detaljstyrt.

Långa diskussioner runt detaljerna

Regissören Mikael Håfström berättar vidare kring det komplicerade samspelet mellan fakta och fiktion i filmen, och förklarar hur de ändrat på detaljer kring exempelvis Råstams sjukdom:

– Vi fick göra en del sådana saker, med familjens goda minne naturligtvis. Det fanns till exempel en skilsmässa i bakgrunden som inte kändes nödvändig att väva in och det fanns andra barn.

Men bortsett från Hannes privata sfär har vi försökt hålla oss så nära verkligheten vi kan.

Har ni tagit åt er av Jennys varningar för ”Quicklaget”?

– Jag kommer inte ihåg exakt. Det har varit så himla mycket diskussioner om detaljer, men vi har verkligen inte tagit hänsyn till att folk kanske blir upprörda för att vi skildrar en bild av verkligheten som de inte delar. Skulle man ta den hänsynen skulle inget vettigt bli gjort. Men vi förhåller oss respektfullt till verkligheten och svartmålar inte personer på ett ovärdigt eller felaktigt sätt.

Flera inblandade porträtteras nog högst ofrivilligt. Har någon hört av sig?

– Nej, ingen. Men man kan förvänta sig reaktioner från det lägret.