Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Reginas bröstbild raderad av Instagram

Regina Lunds bröstbild tänkt att hylla livet efter cancern raderades av Instagram. Foto: Robert Eklund
Nu delar hundratals bilden för att stötta Lund. Foto: Pelle T Nilsson

Regina Lunds bröstbild tänkt att hylla livet efter cancern raderades av Instagram.

Nu delar hundratals bilden för att stötta Lund.

– Om de tar bort den då lägger jag ut den igen, och igen. Miljoner gånger om det krävs, säger komikern Zinat Pirzadeh.

Under våren 2013 fick Regina Lund beskedet att hon drabbats av bröstcancer, i början av våren 2014 blev hon frisk.

I november i år lade hon upp en bild på sina bröst på Instagram, under den skrev hon att hon var tacksam över att åter ha fått lusten och livet tillbaka.

Instagramföljarna uppskattade öppenheten och stödet som bilden gav andra drabbade - men Instagram raderade den eftersom den bröt mot det sociala mediets policy om att inga kvinnliga bröstvårtor får synas.

– Initialt lade jag upp den för att jag var tacksam över att jag lever, att jag fått tillbaka min kropp, min sexualitet och att kirurgen gjorde ett så bra jobb med operationerna. Jag var också tacksam över svensk sjukvård och att kunna ge en bild av att bröstcancer inte alltid resulterar i död, säger Regina Lund och fortsätter:

– Eftersom den togs bort blev det i stället en jämlikhets-, jämställdhets- och frihetsfråga. Det är verkligen viktigt att man har rätten till sin egen kropp.

 

LÄS MER: Regina Lund: Är på ett sätt märkligt lyckligare

 

Zinat Pirzadeh: "Sidor som sprider hat, de får vara kvar"

Med komikern Zinat Pirzadeh i spetsen har nu hundratals personer valt att dela bilden på sociala medier för att visa sitt stöd.

– Jag kommer stötta henne i den här kampen, som inte handlar om att visa bröst eller inte. Det handlar om att en kvinna överlevt cancer och nu stöttar andra som kämpar där ute. Det finns sidor som sprider hat, de får vara kvar. Men en kvinna som sprider glädje över sin kropp ska tas bort, säger Zinat Pirzadeh som lagt upp Regina Lunds bild på sin Facebooksida.

 

LÄS MER: Regina Lund fri från cancern: "Eufori"

 

Zinat Pirzadeh menar att det är konstigt att ett land som ska stå för jämställdhet låter bilder som Regina Lunds plockas ner.

– De har ingenting med sexualisering av kroppen att göra, det är en bild som uppmanar till hopp, om att inte ge upp när man är drabbad av den här sjukdomen. Jag tycker det är väldigt fel att den bilden och hennes budkap ska plockas bort

Zinat Pirzadehs bild ligger fortfarande ute på Facebook, och en annan version av Regina Lunds orginalbild finns nu på Instagram.

– Om de tar bort den då lägger jag ut den igen, och igen. Miljoner gånger om det krävs.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Annons:
Expressen Refunder Julklappar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!