Regina Lund, 50, levde med cancer i flera år. Foto: /IBL / /IBLRegina Lund, 50, levde med cancer i flera år. Foto: /IBL / /IBL
Regina Lund, 50, levde med cancer i flera år. Foto: /IBL / /IBL
Regina Lund, 50, levde med cancer i flera år. Foto: LASSE SVENSSON / KVP/EXPRRegina Lund, 50, levde med cancer i flera år. Foto: LASSE SVENSSON / KVP/EXPR
Regina Lund, 50, levde med cancer i flera år. Foto: LASSE SVENSSON / KVP/EXPR

Regina Lunds glädje – frisk från cancern

Publicerad

Regina Lund, 50, levde med cancer i flera år.

I dag fick skådespelaren ett glädjebesked från läkarna – hon är friskförklarad. Nu berättar hon om ensamheten, smärtan under inspelningen av ”Bonusfamiljen” och sitt nya liv.

– Jag är så otroligt tacksam att jag lever och att min son lever och är frisk, säger hon.

Våren 2013 fick Regina Lund beskedet att hon drabbats av bröstcancer. Efter en operation där läkarna tog bort en stor del av skådespelarens bröst gick Regina Lund igenom en omfattande behandling. I dag – fem år senare – har hon fått glädjebeskedet att hon är friskförklarad.

– Det är fantastiskt. Jag är tacksam. Och lite utmattad av en en fem år lång resa som verkligen har varit hardcore. Jag är så otroligt tacksam att jag lever och att min son lever och är frisk. Jag är tacksam för livet, säger Regina Lund och fortsätter:

– Jag var ju ganska snabbt ute och friskförklarade mig själv och det var nog ett sätt för mig att överleva. Att jag bara bestämde mig för att det här ska jag fixa. Men det har ju inte varit någon dans på rosor.

 

LÄS MER: Efter kärlekssemestern – nu bryter Regina Lund med golfproffset 

 

Nu börjar ett nytt liv för Regina Lund. Hon har precis haft en ny konstutställning, landat en roll i Lukas Moodyssons HBO-serie ”Gösta” samt nyligen gjort succé i SVT:s hyllade serie ”Bonusfamiljen”.

– Jag vill rikta ett stort tack till Södersjukhuset, alla läkare, sjuksystrar och alla som funnits där ute och försökt hjälpa mig även om det inte har varit så lätt alla gånger. Och så vill jag tacka Lukas Moodysson samt alla regissörer och producenter som har trott på mig. 

Hur har de här åren varit?

– Det har varit råtufft.

Vad har varit svårast?

– En del i det är balansgången mellan att vilja slå armarna om jordklotet och hinna med allt och samtidigt stressen av det. Att man tror att man har mindre tid kvar än man hade tänkt. Den fysiska smärtan finns där men ensamheten är värst. So människa är man ju ensam med sina svårigheter, så är det bara.

– Vi skäms alla över att säga det men så är det. Man är ensam i sin djupaste sorg, smärta och rädsla.

Regina Lund berättar om svåra inspelningen av ”Bonusfamiljen”: ”Jag hade en enorm smärta när vi spelade in. Min kropp har varit väldigt skör.”Foto: LASSE SVENSSON / KVP/EXPR

 

Regina Lund om smärtan under ”Bonusfamiljen”

Samtidigt tvingades Regina Lund ställa om sitt liv.

– Jag är van vid att kunna jonglera 18 saker samtidigt men det har jag inte kunnat för jag har legat i fosterställning med smärta och persiennerna neddragna. Samtidigt har jag haft perioder där jag har jobbat. Det har verkligen varit en kamp, jag har både gått upp och ner i vikt.

Inspelningen av ”Bonusfamiljen” var extra tuff, berättar Regina Lund.

– Jag hade en enorm smärta när vi spelade in. Min kropp har varit väldigt skör. Ett tag såg jag ut som en brutal drottning från ”Vikings” (tv-serien, reds anm.). Jag var skallig och vägde 88 kg. Jag var som en rysk kulstöterska på anabola steroider. Hormonerna svänger ju runt.

– Men jag försöker använda mina defekter mer nu. Och det kanske är en tillgång som skådespelerska. För jag har så många defekter nu. Det hade jag väl innan också men de var inte så fysiska. Nu är jag mer Quasimodo-intressant, säger hon och skrattar.

Regina Lund beskriver samtidigt känslan av att hon nu går in i en ny era.

– Det är en ny fas med nya roller. Det handlar också om att se att jag har gått igenom det här och allas reaktioner på det. Både från de som fanns och de som inte fanns. Jag har lärt mig så mycket om mig själv.

– Ibland är man sin värsta fiende. Under de korta ögonblick där det har funnits människor som vill hjälpa mig har jag inte alltid kunnat ta emot den hjälpen. Jag har stött bort folk. Det finns ett bra ord: ”cancerbaksmälla”. Jag har gått igenom det också. Först har man överlevt och då är man helt hög. Sedan kommer all smärta och alla defekter, samtidigt som man ska övertyga arbetsgivare om att man är frisk.

 

LÄS MER: Regina Lund bryter ihop i tårar – avslöjar tragiken 

 

På två månader har Regina Lund gått ner 15 kg, berättar hon.

– Förra veckan tränade jag kampsort tre gånger om dagen. Allting blir så mycket mer intensivt. Jag har alltid varit intensiv och nu när jag kan vara det igen tar jag i så att jag håller på att spricka för att sedan rasa ner i olika hål.

Regina Lund blickar nu framåt – mot ett nytt liv som frisk.

– Nu tänker jag att mina bästa 50 år ligger framför mig. Det är också en förändring.

https://www.instagram.com/p/BhgIbmXnwPq/?hl=sv&taken-by=reginalundofficial
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag