Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regina Lunds glädje – frisk från cancern

Regina Lund, 50, levde med cancer i flera år.
Foto: /IBL / /IBL
Regina Lund, 50, levde med cancer i flera år.
Foto: LASSE SVENSSON / KVP/EXPR

Regina Lund, 50, levde med cancer i flera år.

I dag fick skådespelaren ett glädjebesked från läkarna – hon är friskförklarad. Nu berättar hon om ensamheten, smärtan under inspelningen av ”Bonusfamiljen” och sitt nya liv.

– Jag är så otroligt tacksam att jag lever och att min son lever och är frisk, säger hon.

Våren 2013 fick Regina Lund beskedet att hon drabbats av bröstcancer. Efter en operation där läkarna tog bort en stor del av skådespelarens bröst gick Regina Lund igenom en omfattande behandling. I dag – fem år senare – har hon fått glädjebeskedet att hon är friskförklarad.

– Det är fantastiskt. Jag är tacksam. Och lite utmattad av en en fem år lång resa som verkligen har varit hardcore. Jag är så otroligt tacksam att jag lever och att min son lever och är frisk. Jag är tacksam för livet, säger Regina Lund och fortsätter:

– Jag var ju ganska snabbt ute och friskförklarade mig själv och det var nog ett sätt för mig att överleva. Att jag bara bestämde mig för att det här ska jag fixa. Men det har ju inte varit någon dans på rosor.


LÄS MER: Efter kärlekssemestern – nu bryter Regina Lund med golfproffset 


Nu börjar ett nytt liv för Regina Lund. Hon har precis haft en ny konstutställning, landat en roll i Lukas Moodyssons HBO-serie ”Gösta” samt nyligen gjort succé i SVT:s hyllade serie ”Bonusfamiljen”.

– Jag vill rikta ett stort tack till Södersjukhuset, alla läkare, sjuksystrar och alla som funnits där ute och försökt hjälpa mig även om det inte har varit så lätt alla gånger. Och så vill jag tacka Lukas Moodysson samt alla regissörer och producenter som har trott på mig. 

Hur har de här åren varit?

– Det har varit råtufft.

Vad har varit svårast?

– En del i det är balansgången mellan att vilja slå armarna om jordklotet och hinna med allt och samtidigt stressen av det. Att man tror att man har mindre tid kvar än man hade tänkt. Den fysiska smärtan finns där men ensamheten är värst. So människa är man ju ensam med sina svårigheter, så är det bara.

– Vi skäms alla över att säga det men så är det. Man är ensam i sin djupaste sorg, smärta och rädsla.

Regina Lund berättar om svåra inspelningen av ”Bonusfamiljen”: ”Jag hade en enorm smärta när vi spelade in. Min kropp har varit väldigt skör.”
Foto: LASSE SVENSSON / KVP/EXPR

Regina Lund om smärtan under ”Bonusfamiljen”

Samtidigt tvingades Regina Lund ställa om sitt liv.

– Jag är van vid att kunna jonglera 18 saker samtidigt men det har jag inte kunnat för jag har legat i fosterställning med smärta och persiennerna neddragna. Samtidigt har jag haft perioder där jag har jobbat. Det har verkligen varit en kamp, jag har både gått upp och ner i vikt.

Inspelningen av ”Bonusfamiljen” var extra tuff, berättar Regina Lund.

– Jag hade en enorm smärta när vi spelade in. Min kropp har varit väldigt skör. Ett tag såg jag ut som en brutal drottning från ”Vikings” (tv-serien, reds anm.). Jag var skallig och vägde 88 kg. Jag var som en rysk kulstöterska på anabola steroider. Hormonerna svänger ju runt.

– Men jag försöker använda mina defekter mer nu. Och det kanske är en tillgång som skådespelerska. För jag har så många defekter nu. Det hade jag väl innan också men de var inte så fysiska. Nu är jag mer Quasimodo-intressant, säger hon och skrattar.

Regina Lund beskriver samtidigt känslan av att hon nu går in i en ny era.

– Det är en ny fas med nya roller. Det handlar också om att se att jag har gått igenom det här och allas reaktioner på det. Både från de som fanns och de som inte fanns. Jag har lärt mig så mycket om mig själv.

– Ibland är man sin värsta fiende. Under de korta ögonblick där det har funnits människor som vill hjälpa mig har jag inte alltid kunnat ta emot den hjälpen. Jag har stött bort folk. Det finns ett bra ord: ”cancerbaksmälla”. Jag har gått igenom det också. Först har man överlevt och då är man helt hög. Sedan kommer all smärta och alla defekter, samtidigt som man ska övertyga arbetsgivare om att man är frisk.


LÄS MER: Regina Lund bryter ihop i tårar – avslöjar tragiken 


På två månader har Regina Lund gått ner 15 kg, berättar hon.

– Förra veckan tränade jag kampsort tre gånger om dagen. Allting blir så mycket mer intensivt. Jag har alltid varit intensiv och nu när jag kan vara det igen tar jag i så att jag håller på att spricka för att sedan rasa ner i olika hål.

Regina Lund blickar nu framåt – mot ett nytt liv som frisk.

– Nu tänker jag att mina bästa 50 år ligger framför mig. Det är också en förändring.

https://www.instagram.com/p/BhgIbmXnwPq/?hl=sv&taken-by=reginalundofficial

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.