Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringens privata samtal med artisterna – stödet förstärks

Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN

För två veckor sedan fick flera stora svenska artister och kulturarbetare nog.

Under en partiledardebatt samlades de på åhörarplats i riksdagen för att manifestera mot pandemirestriktionerna som slår hårt mot kultur- och nöjesbranschen.

Under tisdagen, drygt två veckor senare, meddelade regeringen med kulturminister Jeanette Gustafsdotter i spetsen att de fört flera samtal med kulturarbetarna.

Samtidigt förstärks det ekonomiska stödet.

– Det var ett massivt rop på hjälp, det var ingen tvekan, säger kulturministern nu.

Kritiken mot evenemangsstödet har varit hård från kultur- och nöjesbranschen den senaste tiden och tidigare var flera av dem, som Lisa Nilsson, Malena Ernman och Lina Hedlund på plats i riksdagen för att få fram sina åsikter – de hade fått nog. 

Under tisdagsförmiddagen meddelade regeringen att de nu höjer ersättningen till kultursektorn som drabbats till följd av pandemirestriktionerna.

Evenemangsstödet till kultur- och nöjesbranschen förstärks, meddelade kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S).

Detta efter att de samtalat med flera stora namn i branschen, berättar kulturministern för Expressen.

– Några av dem har jag träffat, några har jag pratat i telefon med. Vi kommer också att ha möte nästa vecka där en del av dem kommer att ingå.

Budskapet från artisterna och kulturarbetarna har varit tydligt.

– Det är ett akut behov, ekonomiskt stöd, evenemangsstödet – att det var för lågt tak. Det har vi mött nu, vi har höjt från 70 till 90 procent, och de andra stöden jobbar vi aktivt med, säger Gustafsdotter.

Fram till i dag har kultur- och nöjesbranschen kunnat söka och få stöd för upp till 70 procent av kostnaderna, en siffra som nu ökar till 90 procent efter dagens besked.

Dessutom höjs maxbeloppet till 22,5 miljoner kronor.

”Det var ekonomisk kris”

Kulturministern lyfter fram samtalen med branschen som hon menar varit viktiga.

– Det som är väldigt viktigt med oss är att ha en tät dialog med branschen. Vad fungerar inte? Vad finns det för konkreta exempel på det som är svårt, till exempel att ansöka om stöd.

Stödet infördes för att arrangörer av större evenemang skulle våga fortsätta att planera för genomförandet, trots att restriktioner gjorde att arrangemanget måste begränsas.

– Det var ett massivt rop på hjälp, det var ingen tvekan. Det var ekonomisk kris, men också oro.

Kritiken: ”Det är katastrof”

Av de totalt tre miljarder kronor som avsatts till evenemangsstödet har endast runt 65 miljoner utnyttjats hittills, vilket enligt branschen är ett tecken på att reglerna är för komplicerade. Men regeringen har inte för avsikt att ändra något i regelverket nu.

– Vi måste vara fortsatt stränga, säger Thorwaldsson och menar att det är en balans mellan att stödberättigade ska få pengar och att fusk ska undvikas.

Något som inte gillas av artisten Lina Hedlund.

– Det är många småföretagare inom kultursektorn som inte får ta del av det här stödet, säger hon och fortsätter:

– Det är katastrof att det ska vara så svårt för oss att söka det här stödet. Pengarna behövs nyss, nu är vi inne på tredje året med pandemin och jag tycker nästan att det är pinsamt att det fortfarande verkar vara en otrolig brist på kunskap över hur vår affärsverksamhet fungerar. Jag är egenföretagare som så många andra i det här landet, men vi får på något vis lära politikerna hur vår bransch fungerar. Det känns som ett stort hån nästan, säger hon.

Tisdagens besked om ökat stöd gäller fram till den sista mars, men regeringen säger sig vara villig att förlänga tidsperioden om det skulle krävas.

Kändisarnas ord från debatten: 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.