Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Artistens bittra strid med forna vännerna

Cotton Eye Joe Show sjunger på allsång på skansen i Stockholm.Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND
Annika Ljungberg Foto: ELVIRA LAGERSTRÖM DYRSSEN

Annika Ljungberg döms till böter efter bråket om bandnamnet Rednex. 

Den tidigare sångerskan måste betala en halv miljon kronor i vite efter att ha använt gruppens varumärke utomlands. 

Artisten tvingas också betala 200 000 kronor i rättegångskostnader. 

I slutet på juni kom domen mot den förre detta Rednex-sångaren Annika Ljungberg Sylsjö, 48. Hon och hennes företag, Showmix Annika Ljungberg AB, döms av domstol att betala 500 000 kronor i böter. Sångaren ska även betala rättegångskostnader på 200 000 kronor.

Annika Ljungberg Sylsjö (Ljungberg) var sångerska och en av medlemmarna i bandet Rednex mellan 1994 och 1997 samt och 2004–2008. Hennes företag, Showmix Annika Ljungberg AB, och Rednex AB hade ett avtal där Lungbergs företag fick rätt att använda varumärket Rednex.

Men det samarbetsavtalet upphörde i december 2008. 

Annika LjungbergFoto: /ALL OVER PRESS / /ALL OVER PRESS EERO HANNUKAINEN

Annika Ljungberg förnekar brott

Rednex AB och Showmix Annika Ljungberg AB (Showmix), som är Ljungbergs företag, ingick ett samarbetsavtal den 1 januari 2007. Enligt samarbetsavtalet hade Showmix rätt att använda varumärket Rednex. 

Annika Ljungberg själv hävdar att hon inte har registrerat det norska varumärket, eller varit innehavare till det. I domen framkommer att Ljungberg förnekar att hon har brutit mot några åtaganden i Förlikningsavtalet.

 

Sångarens cancerdiagnos tas upp i domen

Att Annika Ljungberg varit sjuk, tas också upp i domen. Sångaren fick en cancerdiagnos för ungefär fem år sedan. I domen står det att Annika Ljungberg och hennes företag inte hade någon företrädare vid de möten som hölls med Rednex AB och att hon inte kunde vara med på förhandlingarna på grund av sin sjukdom.

Det framgår också att Annika Ljugbergs försvar menar att Rednex AB inte tagit någon skada men att de gör ett personangrepp på sångaren.

Följande står i domen:

"Rednex AB:s talan är i stället ett led i ett personangrepp mot Ljungberg som tidigare tagit sig uttryck i bland annat att Rednex AB:s ställföreträdare spridit osanningar till konsertarrangörer och andra i den bransch vari parterna är verksamma."

Expressen har sökt Annika Ljungberg, och Annika Ljungbergs advokat.

 

Rednex på Allsång på SkansenFoto: ROBBAN ANDERSSON

Kända med låten "Cotton Eye Joe"

Bandet Rednex bildades 1994. De har släppt flera hits, till exempel "Cotton Eye Joe", "Wish you were here" och "The spirit of the hawk". 

2006 tävlade gruppen i svenska "Melodifestivalen" som en av jokrarna med bidraget "Mama take me home." 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.