Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rednex-artistens pengasuccé – 24 år efter världshitten: ”Går inte ner”

Rednex ”Cotton eye Joe” blev en riktig världshit 1995 – och 24 år senare kan låtskaparen fortfarande leva på intäkterna.Foto: MIKAEL SJÖBERG
Ranis Patric Edenberg i musikvideon ”Cotton eye Joe”.Foto: Youtube.
Gruppen Rednex.Foto: MIKAEL SJÖBERG

Rednex ”Cotton eye Joe” blev en riktig världshit 1995 – och 24 år senare kan låtskaparen fortfarande leva på intäkterna.

I podcasten ”Kapitalet” avslöjar låtskrivaren Ranis Patric Edenberg att han tjänade 40-50 miljoner kronor på ”Cotton eye Joe” bara de första åren.

– Vi är som en hel familj som finns i världen, som lever på de här världshittarna, och framför allt ”Cotton eye Joe”, säger Edenberg i podcasten.

Ranis Patric Edenberg drömde om att skapa en riktig hit – och han lyckades, minst sagt.

I podcasten ”Kapitalet” berättar låtskrivaren om hur han efter många misslyckanden lyckades pussla ihop låten ”Cotton eye Joe” tillsammans med några vänner – med hjälp av sampling från en amerikansk bluegrass-låt och trummor från Kraftwerk.

– Den kommer säkert bli topp tjugo i Sverige, och den borde kunna vara bra nog för att bli topp tjugo i ett par Europeiska länder till, typ Holland eller Finland. Så tänkte jag. Jag hade inga förväntningar på att den skulle explodera som den gjorde, säger Edenberg i podcasten.

Miljonvinsten första åren

Ranis Patrick Edenberg tjänade någonstans mellan 40 och 50 miljoner de första åren, efter att singeln såldes i över tio miljoner exemplar.

Kort efter den enorma framgången, och skapandet av konceptet Rednex som kom med det, så kände Ranis Patric Edenberg att han ville bort från banjo och fiol – och valde att lämna Sverige, berättar ”Kapitalet”-profilerna Jacob Bursell och Gunnar Harrius i podcasten.

– Den här intervjun med Ranis är gjord via Skype från Nya Zeeland. Ranis berättar att han lämnade Sverige nästan direkt efter första skivan. Han försvann, och kom aldrig tillbaka.

Rednex-artisten: Jag lever som normad

I dag lever Ranis Patric Edenberg som ”nomad”, enligt egen utsago, och reser världen runt för att leva med olika kulturer. Samtidigt fortsätter ”Cotton eye Joe” ticka på med lyssningar även på Spotify, och drar in närmare 100 miljoner lyssningar per år. Något som betyder närmare en halv miljon om året, rakt ner i fickan på Edenberg.

– Det liksom rullar på, det går inte ner, utan det ligger på samma nivå, säger han i ”Kapitalet”, och fortsätter:

– Vi är som en hel familj som finns i världen, som lever på de här världshittarna, och framför allt ”Cotton eye Joe”.