Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rednex-Annikas revansch – i striden mot Kronofogden

Annika Ljungberg tilldöms skadestånd efter en lång kamp med Kronofogdemyndigheten.
Foto: ELVIRA LAGERSTRÖM DYRSSEN
Rednex-stjärnan Annika Ljungberg på ”Allsång på Skansen” 2010.
Foto: ROGER VIKSTRÖM
Annika Ljungberg i Rednex i Melodifestivalen.
Foto: SVEN LINDWALL

Rednex-stjärnan Annika Ljungberg har i flera år legat i en kontraktstvist med en tidigare producent. 

Trots att hon så sent som förra sommaren riskerade att tvingas betala 800 000 kronor får hon nu rätt mot Kronofogdemyndigheten – och får i stället 15 000 kronor i skadestånd.

Turerna kring den tidigare Rednex-sångerskans förlorade kontraktstvist och strid mot Kronofogdemyndigheten har varit många.

Efter att ha förlorat en tvist med en tidigare producent i Stockholms tingsrätt dömdes Annika Ljungberg att betala vite och rättegångskostnader – en dom som 2018 överklagades till Svea hovrätt. Samtidigt växte fordran från rättegången till 803 776 kronor, och gick vidare till Kronofogden – som då beslutade om att utmäta Ljungbergs banktillgångar.

Ljungberg som då var sjuk i cancer berättade i början av juli för Aftonbladet om när pengarna på hennes bankkonto plötsligt hade dragits.

– Jag fick en chock när jag skulle föra över lunchpengar då jag var på sjukhuset och de hade tömt mina personliga konton, sa hon vid tillfället.

Rednex-profilen menade då att Kronofogden inte tagit med de sjukdomskostnader hon då hade och valde att överklaga beslutet.

Får 15 070 kronor i skadestånd

Efter flera ytterligare vändor har nu justitiekanslern gett Annika Ljungberg upprättelse. Anledningen är att Kronofogden gjort utmätningarna trots att det fanns betalningshinder.

”Av utredningen framgår att de medel som betalades in på grund av utmätningarna utbetalades till sökandebolaget trots att det förelåg hinder mot ut- betalning, eftersom exekutionstiteln inte hade vunnit laga kraft”, skriver man i justitiekanslern  beslut. 

Man kommer sedan fram till att Kronofogdemyndigheten 15 070 kronor i skadestånd till Annika Ljungberg – en summa som motsvarar det ombudsarvode som tidigare har betalats.

”Annika Ljungberg ska alltså tillerkännas skadestånd av staten med 15 070 kr”, står det att läsa i beslutet.

Expressen har varit kontakt med Annika Ljungberg som inte vill ge några kommentarer.

Rednex-artistens pengasuccé – 24 år efter världshitten

Ranis Patric Edenberg lämnade Sverige efter miljonvinsterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.