Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rednex-Annika efter nya cancerbeskedet

Annika Ljungberg har fått glädjebeskedet att hennes cancer så gott som försvunnit.
Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON EXP
Rednex-sångerskan fick diagnosen leukemi för fyra år sedan.
Foto: Jonathan Näckstrand

"Rednex"-sångaren Annika Ljungberg har leukemi.

För några veckor sedan nåddes hon av glädjebeskedet att sjukdomen nästan har försvunnit – nu berättar hon om den tuffa perioden med cancer.

– Min dotter frågade: "Ska du dö nu mamma?", säger hon.

Annika Ljungberg fick beskedet att hon har blodcancer, leukemi under 2012. Hon hade precis kommit hem från en turné – när hela hennes liv vändes upp och ner.

– Efter många turer fick jag diagnosen att jag har leukemi och att det ska vara en kronisk cancer i resten av mitt liv, säger hon.

Men nu, fyra år senare, har sjukdomen nästan försvunnit.

– Jag började med 100 procent cancermarkörer och nu har jag gått ner till 0,3, säger den före detta "Rednex"-sångaren.

"Helt förstörda"

Men hennes resa har varit allt annat än enkelt. Annika Ljungberg berättar att det var som jobbigast i början.

– Jag märkte att alla runtomkring som betydde mest för mig var chockade, helt förstörda, grät och förstod inte. För dem var det här något helt otroligt, berättar hon.


LÄS MER: Ljungbergs glädjebesked efter cancern


Men jobbigast blev det när hennes dotter frågade om Annika skulle överleva den dödliga sjukdomen.

– Jag tänker inte låta min dotter förlora sin mamma så tidigt som jag fick göra. Så när hon frågade: "Ska du dö nu mamma?", svarade jag nej och att jag har bestämt att jag ska klara av det här, säger Annika och fortsätter:

– Och jag har inte lämnat den övertygelsen, så envis är jag. Visst, jag kanske grät någon gång när ingen såg, det ska gudarna veta.

"Tårarna föll"

Den före detta "Rednex"-sångaren minns särskilt tillbaka på en natt när hon var ensam för några år sedan – och ångesten blev för mycket.

– Jag hade ett dygn i början där jag hade en ångestnatt. Jag grät och gjorde en tavla med allt jag vill ha i mitt liv. För jag hade bestämt mig för att bli gammal. Men tårarna föll, fast ingen såg. Men det kan jag berätta nu.


LÄS MER: Annika Ljungberg har drabbats av leukemi


Var du rädd för att dö?

– Nej, jag har inte tillåtit mig att tänka den tanken. För mig finns bara att leva livet. Ger man någon annan ett löfte, då är det enkelt att följa det. När jag lovade min dotter, som jag älskar mest på jorden, då var det inget snack om att jag fick vända eller bli rädd för situationen.

I dag har Annika Ljungbergs leukemi nästan försvunnit – men hon är inte friskförklarad än.

– Nej, det är kroniskt enligt läkarna, säger hon.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.