Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Rederiets” krismöte – efter Estoniakatastrofen

Här är det okända avsnittet som kunde förändrat "Rederiet"s utgång
Skådspelaren Bengt Bauler berättar i podcasten ”TV-fabriken” om krismötet i ”Rederiet” efter Estoniakatastrofen.Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Flera tycket att serien skulle ta en längre paus.Foto: SVT
Den populära långköraren ”Rederiet” utspelade sig på färjan M/S Freja.Foto: SVERIGES TELEVISION AB
M/S Estonia på en odaterad bild. Passgerarrfärjan förliste den 28 september 1994. 852 människor dog.Foto: SAKARI SAARI / AP
Bengt Bauler som Carl Ericson i ”Rederiet”.Foto: BENGT WANSELIUS / WANSELIUS BENGT PRESSENS BILD,-

Den svenska såpoperan ”Rederiet”, om finlandsfärjan M/S Freja sågs av över två miljoner tittare när passagerarfärjan Estonia förliste.

Katastrofen på Östersjön ledde till att SVT-serien hotades av nedläggning.

– Det fanns en diskussion om hur vi skulle göra, säger en av seriens skådespelare, Bengt Bauler, i Fredrik Ralstrands podcast ”TV-fabriken”

Skådespelaren Bengt Bauler, 61, var i sin roll som Carl Ericson, en av de mest klassiska karaktärerna i den populära tv-såpan ”Rederiet”.

Serien sändes i SVT mellan 1992 och 2002, men i podcasten ”TV-fabriken” avslöjar Bengt Bauler att serien hotades av nedläggning redan 1994. 

Bauler själv klev in i serien samma höst som 852 människor dog när färjan Estonia förliste på sin väg till Stockholm från Tallinn i Estland. 

– Vi höll ju på att spela in då när Estonia skedde, berättar han.

Krismöte efter Estonia

Då tv-serien handlade om livet på en färja, var det omöjligt att blunda för kopplingarna till färjekatastrofen. Bengt Bauler minns hur dåvarande dramachefen på SVT, Ingrid Dahlberg, samlade alla produktionen för ett krismöte.

– Hon kom ner och samlade alla i ”Rederiet” i ett stort möte, och sa ”hur ska vi göra? Många människor har förlist med en färja på Östersjön. Ska vi visa ”Rederiet”? Ska vi lägga ner serien?” Så då bestämdes det att det inte skulle visas just den veckan tror jag. Det var en eller två veckor som man inte visade det på. Och sen kom det tillbaka.

– Så ”Rederiet” var nedläggningshotat?, undrar programledaren Fredrik Ralstrand.

– Ja det var det. I alla fall en säsong kanske. Det fanns en diskussion om hur vi skulle göra, och det är klart man måste diskutera det.

Bengt Bauler berättar också om händelsen för Expressen:

– Det var ju en stor händelse, så det är klart vi var tvungna att ta in det i vår verklighet.

”Hade känts konstigt att inte markera”

Enligt Bengt Bauler ville vissa inom produktionen ta en betydligt längre paus med programmet.

– Det var några som tyckte att vi skulle ta en längre paus.  Men jag tror det var en vecka eller två, sen så körde vi på igen. Det var inget kontroversiellt. Avsnitten handlade ju inte om förlisningar eller så ,för hade det gjort det, hade de inte kunnat visa dem, säger han i podcasten.

Själv lade sig Bengt Bauler inte i beslutet.

– Jag överlät det till en klok ledning på SVT faktiskt. Jag var enbart skådespelare i serien. Men det hade ju känts konstigt att inte markera som vi gjorde. Vi tog ju paus, säger han till Expressen.

Här bärgas ”M/S Freja” från ”Rederiet” – från 125 meters djup