Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Rederiet” är tillbaka i SVT – efter 16 år

Johannes Brost, Hans V Engström och Ewa Carlson.
Foto: CARL-JOHAN SÖDER / SVT
Hans V Engström tillsammans med Gösta Bredefeldt och Johannes Brost.
Foto: SVT
Gaby Stenberg, Margartha Byström och Carina Lidbom.
Foto: SVT
Inspelningen av den allra sista scenen i "Rederiet".
Foto: BJÖRN LUNDBERG
Gaby Stenberg och Bert-Åke Varg.
Foto: SVT

2002 lades ”Rederiet” ner - långköraren hade då gått i 20 säsonger. 

Nu börjar SVT sända den svenska tv-klassikern igen. 

- Vi tror att det är många som gillar nostalgikänslan av att titta på ”Rederiet”, säger SVT:s planeringschef Susanna Balsvik. 

Först: Anders Neglins signaturmelodi. 

Sedan: Vardagsdramatik, intriger, humor och maktspel. 

Mellan 1992 och 2002 visades 318 avsnitt av ”Rederiet” och inte ett enda av dem sågs av mindre än en miljon tittare. 

Nu har långköraren fått vind i seglet igen: med start i dag sänder SVT ”Rederiet” varje vardag efter ”Morgonstudion”. 

- Det sitter en stor grupp och tittar på tv då, och vi har känt att det har varit tråkigt att erbjuda dem repriser på det som sändes dagen innan, så som vi har gjort hittills, säger SVT:s planeringschef Susanna Balsvik och fortsätter: 

- Vi tyckte det skulle vara roligt att ha en långkörare vid den tiden, så därför börjar vi med ”Rederiet”, som vi vet är poppis, efterfrågad och en serie som kan sändas under en längre tid. 

Än så länge finns de två första säsonger tablålagda och Susanna Balsvik utesluter inte att det blir mer. 

- Om publiken gillar det är ambitionen att vi ska fortsätta, men vi vill göra en utvärdering först. 

Om det här med ”Rederiet” fungerar bra, kommer ni fortsätta på det här spåret? Det finns ju det ett antal andra långkörare som kan sändas på morgonen.

- Det kan man absolut tänka sig. Vi har funderat på ”Hem till byn” och vad man kan göra med den, och när på dagen det skulle passa bäst. Så det är mycket möjligt att det kommer fler sådana längre fram. 

Under de sammanlagt 20 säsonger som ”Rederiet” sändes medverkade fler än 350 skådespelare i serien. Några var redan välkända namn, andra skulle bli det. 

En av dem är Charlie Gustafsson, 26, som numera spelar Calle Svensson i SVT:s populära ”Vår tid är nu”. 

I ”Rederiet” gjorde han rollen som Ragnar Dahlén i de två sista säsongerna. När Charlie Gustafsson ska minnas tillbaka säger han: 

- Jag minns tydligt hur jag fick rollen: de ringde på min mammas gamla Nokia 3510 som hade ett lila skal och lämnade ett meddelande om att de ville att jag skulle vara med, säger Charlie Gustafsson och fortsätter: 

- För mig var det superballt. Jag gillade serien och var imponerad av alla skådespelare, så det var verkligen fint att få vara med. 

Du var ung när du var med. 

- Ja, jag spelade in avsnitten mellan jag var åtta och tio. Jag är 26 nu, och det är ganska ovanligt att någon så ung faktiskt var med i ”Rederiet”. Det är ändå lite roligt och faktiskt lite sjukt.  

Johannes Brost i rollen som Joker i Rederiet.
Foto: BENGT WANSELIUS / SVT TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVT CARL-JOHAN SÖDER
Kim Anderszon och Malin Berghagen i "Rederiet".
Foto: CARL-JOHAN SÖDER / SVT
Foto: SVT

REDERIET

Sändes i 318 avsnitt mellan 1992 och 2002. Louise Boije af Gennäs och Peter E Falck skapade serien. I rollistan fanns bland andra Gösta Prüzelius, Gaby Stenberg, Mikael Samuelsson, Bert-Åke Varg, Per Morberg, Malin Berghagen, Regina Lund, Gunilla Magnusson Paulsen, Bengt Bauler och Ola Forssmed. 

Samtliga 20 säsonger finns tillgängliga på SVT Play. Från och med fredagen den 7 december sänds ”Rederiet” 09.10 i SVT. 

Erika Höghede, Daniel Gustavsson, Rikard Bergqvist, Ola Forssmed, Margaretha Byström, Hans V Engström, Gaby Stenberg, Kenneth Söderman, Gunilla Paulsen, Johannes Brost, Krister Henriksson, peter Perski, Yvonne Schaloske och Bert-Åke Varg.
Foto: SVT

VEM ÄR VEM I REDERIET

REIDAR DAHLÈN (Gösta Prüzelius)

Gösta Prüzelius spelade familjeöverhuvudet i redarfamiljen. Styrde sitt företag lika kompromisslöst som han gjorde sin familj. Prüzelius hade en lång och framgångsrik film- och teaterkarriär med över hundra filmroller bakom sig när han tog rollen i ”Rederiet”. Han gjorde även rösten till Bagheera i den svenska versionen av ”Djungelboken”. Gösta Prüzelius gick bort 2000. 


ELLINOR DAHLÈN (Gaby Stenberg)

Spelade Ellinor Dahlén och senare även Beatrice, Ellinors tvilling. Ellinor kastade sig ut från passagerarfartyget M/S Freja efter att ha fått reda på Reidars otrohetsaffär. Efter det återvände Gaby Stenberg i rollen som Beatrice, som även gifte sig med Reidar Dahlén. Gaby Stenberg gjorde under sin karriär runt 40 filmer och medverkade ofta vid Malmö Stadsteater, bland annat när Ingmar Bergman var chef. Efter en längre paus gjorde Stenberg comeback i ”Goda grannar”, ”Sunes jul” och, senare, ”Rederiet”. Gaby Stenberg gick bort 2011. 


GUSTAV SJÖGREN (Bert-Åke Varg)

Bet-Åke Varg spelade förstemaskinisten Gustav Sjögren, en person drevs av ett starkt rättspatos. Rollfiguren blev en tittarfavorit. Bert-Åke Varg, 86, har en lång karriär att se tillbaka på i bakspegeln - bland annat som välkänd röst i "Fablernas värld", "Djungelboken" och ”Tintin” - och är fortfarande aktuell; i skrivande stund syns han i ”Andra åket” och medverkar även i tv-seriens andra säsong. 


ROLF DAHLÈN (Mikael Samuelson)  

Gjorde rollen som M/S Frejas befälhavare Rolf Dahlén tillika äldsta sonen i familjen Dahlén. Rolf grundade ett rederi tänkt att konkurrera med pappa Reidars. Mikael Samuelsson, 67, är prisbelönt och hyllad sångare med flera stora musikalroller i bagaget. Hyllades stort för titelrollen i ”Fantomen på Operan” på Oscarsteatern som spelades mellan 1989 och 1995.


RENATE DAHLÈN (Suzanne Reuter)

Suzanne Reuter, 66, spelade Reidar och Ellinor Dahléns dotter. En smart och driven rollfigur som hölls tillbaka av sin far. Renate avstod senare i serien från sitt arv, som hon i stället skänkte till välgörande ändamål. Folkkära skådespelaren Suzanne Reuter har gjort mängder av hyllade roller - senast syntes hon i Peter Dalles film ”Lyrro – Ut & invandrarna” samt i de två första säsongerna av SVT:s tv-serie ”Vår tid är nu”. 


TORBJÖRN ”JOKER” JONASSON (Johannes Brost)

En omtyckt rollfigur som var en mästare på att blanda drinkar, men ha mindre lycka med kärleken. Johannes Brost medverkade under sin karriär i bland annat ”Black Jack”, ”Änglagård” och ”Jönssonligan dyker upp igen. 2011 spelade Brost huvudrollen i Axel Peterséns film ”Avalon”. Brosts prestation gav honom en Guldbagge. Johannes Brost medverkade även i ”Let´s Dance” och ”Stjärnorna på slottet”. Hans sista roll blev den som Sievert Lindberg i ”Fröken Frimans krig” - efter en tids cancerkamp gick Johannes Brost bort i januari 2018. Han blev 71 år. 


BJÖRN LINDMAN (Krister Henriksson)

Krister Henriksson, 72, spelade intendenten Björn Lindman, en av seriens största skurkar, som bland annat sysslade med narkotikasmuggling. Höjdpunkterna i Krister Henrikssons karriär är alldeles för många för att nämnas här, men skådespelaren är troligtvis mest känd för sin gestaltning av Henning Mankells romanfigur Kurt Wallander. De senaste åren har Henriksson förutom att synas på Dramaten gjort roller i tv-serier ”The Fall”, ”Modus" och ”Sommaren med släkten”. 


VIGGO STREIBER (Per Morberg)

Per Morberg, 58, spelade maskinisten och psykopaten Viggo Streiber, en samvetslös person som drev ”Rederiet” framåt under seriens första säsonger. Viggo dog, inte helt oväntat, en dramatisk död. Morberg inledde sin skådespelarkarriär på teater och fortsatte sedan med roller i bland annat ”Goda grannar” och ”Vita lögner”. Har även synts i ”Beck”-filmerna och i ”Så som i himmelen”. Per Morberg har även varit en av jurymedlemmarna i ”Sveriges mästerkock” och gjorde flera säsonger av tv-programmet ”Vad blir det mat?”. Per Morberg är närmast aktuell i filmen ”Calina”, som har planerad premiär 2019. 


OLA SIMONSSON (Mikael Persbrandt) 

Mikael Persbrandt, 55, spelade fotografen Ola Simonsson i ”Rederiet”. Simonsson pressades bland annat till att placera ombord på M/S Freja. Senare satte han även eld på ett fartyg när hela familjen Dahlén fanns ombord. Mikael Persbrandt var länge mest känd som Gunvald Larsson, samtidigt som han hade flera hyllade Dramaten-insatser bakom sig. Syntes senaste i Filip Hammar och Fredrik Wikingsson film ”Tårtgeneralen” samt Anna Odells film ”X&Y”. 


PEHR SILVER (Peter Harryson)

Peter Harryson, 70, gjorde rollen som redaren Pehr Silver, en manipulativ man som aldrig tvekade att använda sig av andra för att skaffa sig själv fördelar. Peter Haryson slog igenom på bred front i tv-serien ”Hedebyborna” och var programledare för ”Så ska det låta” från 1997 till 2005. Harryson har även vunnit ”På spåret” två gånger och medverkat i ”Stjärnorna på slottet”. 2019 syns Harrysson i Colin Nutleys tv-serie ”Bröllop, begravning och dop”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.