SR-profilen tvingas lämna programmet

En kvinnlig SR-programledare har utretts internt under fyra veckor efter anklagelser om sexuella trakasserier.

Den berörda redaktionen kallades i dag till möte om ledningens beslut:

– Hon ska inte köra programmet längre, säger en källa som var med på mötet till Expressen. 

Men enligt uppgift till Expressen blir profilen kvar på Sveriges Radio.

– En jävla SR-lösning. Feg, utan tanke på de drabbade, säger en medarbetare på Sveriges Radio.

Programledaren ska ha anlitat ett juridiskt ombud. 

Vd:n Cilla Benkö vill inte gå ut med huruvida SR-profilen stannar inom företaget eller inte.

Den populära kvinnliga programledaren på Sveriges Radio sjukskrev sig från sitt arbete i samband med den internutredning som företaget initierade efter larm om sexuella trakasserier.

Programledaren ska enligt anklagelserna ha vidrört kolleger på SR på ett olämpligt sätt, och utsatt flera personer för oönskad uppvaktning under och utanför arbetstid.

Flera personer, som arbetat med programledaren, uppger för Expressen att de vänt sig till chefer på Sveriges Radio och larmat om sexuella trakasserier och olämpligt beteende. Inte förrän Metoo-kampanjen rullade i gång togs anklagelserna på allvar.

LÄS MER: Medarbetare mår dåligt – SR-profilens program flyttas till andra redaktioner

SR-profilen tvingas lämna programmet

Björn Löfdahl, programdirektör på SR, menar att högsta ledningen fick kännedom om anklagelserna mot programledaren för drygt fyra veckor sedan – trots att flera personer uppger för Expressen att ledningen ska ha känt till profilens beteende under lång tid.

I samband med det startades en internutredning – som nu är klar. Den berörda redaktionen kallades i dag till ett möte där de informerade om beslutet.

– Hon ska inte köra programmet längre, säger en källa som var med på mötet till Expressen.

Får jobba kvar på Sveriges Radio

Enligt uppgift till Expressen är beskedet att SR-profilen tvingas lämna det berörda programmet – men blir kvar på Sveriges Radio.

– En jävla SR-lösning. Feg, utan tanke på de drabbade, säger en medarbetare på Sveriges Radio till Expressen.

Ett internt mejl har gått ut till medarbetare där Sveriges Radios vd Cilla Benkö berättar att internutredningen är klar och att man har vidtagit ett antal åtgärder. 

"Vi varken bekräftar eller dementerar", skriver Cilla Benkö, och menar att de inte kan berätta om åtgärderna eftersom hon inte vill kommentera enskilda medarbetare.

"Beteenden som är oacceptabla"

Cilla Benkö berättar att hon fick en genomgång av internutredningen i går kväll.

– Den visar beteenden och ageranden som vi i företagsledningen anser är oacceptabla på Sveriges Radio. Utifrån det har vi fattat ett antal åtgärder. De åtgärderna har vi bara kommunicerat till de som är berörda, säger Cilla Benkö.

Ett internt mejl har gått ut till medarbetare där Sveriges Radios vd Cilla Benkö berättar att internutredningen är klar och att man har vidtagit ett antal åtgärder.
Foto: MATTIAS AHLM/SVERIGES RADIO / SR

Hur har beskedet tagits emot av redaktionen?

– Jag kommenterar inte enskilda medarbetare. Det handlar om respekt och omsorg om de som jobbar här. Man ska kunna komma till mig och andra i företaget och säga saker i förtroende.

Råder det en tystnadskultur på Sveriges Radio?

– Det skulle jag inte säga att det gör. Om någon uppfattar det så är det extremt olyckligt. Då vill jag gärna att de hör av sig till mig. Jag och företagsledningen har arbetat i flera år för en arbetsplats präglad av tillit och respekt. Nu har vi hanterat en fråga på en grupp i en redaktion, men jag skulle inte säga att det här är något jag känner igen, säger Cilla Benkö.

LÄS MER: SR-profilen har tidigare utretts för övergrepp på SVT

SR kommer inte att polisanmäla

I samband med utredningen skulle man ta ställning till om anklagelserna ligger till grund för en polisanmälan – vilket man nu beslutat att de inte gör.

– Sveriges Radio som arbetsgivare har i dagsläget inte för avsikt att göra en polisanmälan, säger Cilla Benkö. 

Den närmaste redaktionsledningen ska ha fått kännedom om hur profilen närmat sig en medarbetare på ett sexuellt sätt redan i början av året, men uppgifterna togs aldrig vidare till personalavdelningen.

Medarbetare på redaktionen har under den senaste tiden mått så dåligt att utsändningen av programmet flyttats till andra redaktioner i landet.

Vill inte gå ut med vad som händer

Vd:n Cilla Benkö vill inte gå ut med huruvida SR-profilen stannar inom företaget eller inte, efter anklagelserna om sexuella trakasserier.

– Jag vill att mina medarbetare ska känna förtroende för att vad de säger inte kommer att kommuniceras externt, säger Benkö till SVT Nyheter.

– Ett antal beslut har tagits som kommunicerats till de berörda.

Benkö vill inte heller kommentera hur SR-profilen mår i dag:

–  Jag kommenterar inte enskilda medarbetare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.