Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Red Dead Redemption 2” – miljardsuccén erövrar världen

Foto: Foto: Rockstar Games
Foto: Foto: Rockstar Games
Foto: Foto: Rockstar Games
Foto: Foto: Rockstar Games

”Red Dead Redemption 2” krossade de flesta rekord och såldes för 6,6 miljarder kronor under spelets tre första dagar. 

Då hade det tagit mer än fem år att utveckla och färdigställa spelet, som närmast hyllades unisont världen över. 

Men för Roger Clark innebar ”Red Dead Redemption 2” enorm press - det är han som har mejslat fram rollfiguren som är spelets huvudperson. 

Som vanligt skakade marken av förväntan när Rockstar Games släppte nytt och ”Red Dead Redemption 2” var inget undantag: under de tre första dagarna drog spelet in mer än 725 miljoner dollar, motsvarande 6,6 miljarder kronor, världen över. 

En oöverträffad fantasisumma? 

Nej: när ”Grand theft Auto V” la världen vid sina fötter landade den intjänade summan under de tre första dagarna över en miljard dollar, men eftersom det spelet släpptes på en tisdag ingår det inte i det som traditionellt räknas som en öppningshelg, alltså fredag, lördag och söndag. 

Sony Interactive Entertainment bekräftade exempelvis att  ”Red Dead Redemption 2” slog flera nya rekord, bland annat när det kommer till förbeställningar, försäljning under spelets första dag och de tre första dagarna.  

Vägen till den enorma succén beskrivs bäst som ett maratonlopp. 

När ”Red Dead Redemption 2” släpptes i slutet av oktober hade det gått mer än fem år att utveckla och färdigställa actionäventyrsspelet, som innehåller mer än 500 000 repliker, har 1 000 rollfigurer som pratar och över 20 huvudskådespelare. 

Roger Clark, som levandegör spelets huvudfigur Arthur Morgan, började exempelvis spela in sina scener i augusti 2013, medan Benjamin Byron Davis (Dutch van der Linde), Alex McKenna (Sadie Adler), Noshir Dalal (Charles Smith) och Rob Wiethoff (John Marston) hoppade på båten kort därefter. 

För spelets scener bar skådespelarna motion-capture-dräkter medan 60-70 kameror fångade deras rörelser och dialog. När Benjamin Byron David beskriver arbetet nämner han teater och förklarar att det är det ”närmaste han kommit den här upplevelsen”. 

– Det som var ovärderligt för oss som skådespelare var animatörerna, eftersom de i detalj berättade hur miljön såg ut omkring oss, om det var dag eller natt, för de scener vi skulle spela in, säger Roger Clark till Hollywood Reporter och fortsätter: 

– Vi fick också se hur miljön såg ut, vilket var väldigt viktigt eftersom vi spelade in scenerna bland byggnadsställningar och hade på oss vad som liknar dykarutrustning för superhjältar. 

Rod Edge, regissör för ”Red Dead Redemption 2”: 

– Vi befann oss bokstavligen i ett rum där alla hade dräkter på sig som de inte är bekväma i, men varje skådespelare, framför allt de i huvudensemblen, är kreativa människor och det måste de vara. Det är styrkan i den här ensemblen, som via sin fantasi kan låtsas att de är i världen deras rollfigurer befinner sig i. 

”Red Dead Redemption 2” har hyllats till skyarna sedan premiären och bland annat jämförts med tv-serien ”Deadwood” samt Cormac McCarthys romaner. 

Spelarens rollfigur Artur Morgan är en central del i en liga runt ledaren Dutch Van der Linde, en klassisk skurk av vilda västern-snitt, mer frihetskämpe än kriminell maskin. 

Under spelets gång träffar gänget bland annat på lurendrejare, rivaliserande skurkar och personer som var med och skapade det USA som växte fram i skiftet mellan 1800-talet och 1900-talet. 

På Roger Clarks axlar placerades en hel del press, i och med att han i ”Red Dead Redemption 2” var ansvarig för att mejsla fram en ny rollfigur i en spelserie älskad över generationsgränser. 

Dessutom: Rob Wiethoff, som även medverkar i ”Red Dead Redemption 2”, satte ribban högt med sin gestaltning av John Marston i ”Red Dead Redemption”. 

– Jag spelade det innan min audition och var ett stort fan innan jag ens visste att jag skulle vara med i tvåan, säger Roger Clark till Hollywood Reporter och fortsätter: 

– Som inspiration hade jag Toshiro Mifune i ”De sju samurajerna” och John Wayne, men faktiskt inte så mycket Clint Eastwood som man kan tro, för jag kände att Arthur behöver prata mer. 

– Men chansen att jag skulle lyckas göra det som Rob gjorde med John Marston var liten. Det är för perfekt och för unikt. Jag gjorde min egen grej, för hade jag försökt bygga Arthur på vad någon annan har gjort så tror jag inte att vi hade lyckats så bra som vi gjorde. 

 

”Red Dead Redemption 2”

# Spelet beskrivs som ”en episk saga om ära och lojalitet under de sista dagarna av en fredlös tid”. Spelet följer Arthur Morgan och Van der Linde-gänget medan de rånar, stjäl och slåss för att överleva i hjärtat av USA. Efter ett misslyckat rån i staden Blackwater måste gänget fly. Samtidigt som federala agenter och prisjägare jagar dem, testas lojaliteten inom gänget - Arthur måste nu välja mellan sina egna ideal och att vara trogen sina vänner. 

 

# Det är det tredje spelet i ”Red Dead Redemption”-serien och uppföljaren till "Red Dead Revolver" (2004) och ”Red Dead Redemption”, som kom 2010. Under de tre första dagarna såldes ”Red Dead Redemption 2” för 725 miljoner dollar över hela världen och hyllades av tv-spels-kritiker och spelare. 

 

# ”Red Dead Redemption 2” har även mötts av stark kritik. Bland annat efter att en populär youtuber laddat upp en video där hans avatar ger sig på en suffragett. Kvinnan i spelet, som kämpar för kvinnlig rösträtt, blir svårt misshandlad. Rockstar Games har tidigare blivit kritiserat för ”Grand theft auto”-serien, där varit möjligt för användarna att ha sex med prostituerade och sedan döda dem. 

 

LÄS MER: Red Dead Redemption 2: Se upp för det här oväntat galna djuret 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.