En fruktansvärd film som gör det ofattbara fattbart

Publicerad

En enslig ö, några glada ungdomar på sommarläger, och en mördare som går lös.

Det skulle kunna vara upptakten till vilken skräckfilm som helst.

Men detta är rå verklighet som lägger sig som en mörk tyngd över bröstet. 

UTÖYA 22 JULI

Drama

 

Norge. Av Erik Poppe. Med Andrea Berntzen, Elli Rhiannon Müller Osbourne, Brede Fristad Sorosh Sadat. Längd: 1:30. Från: 15 år. 

Sju år har gått sen massakern på Utøya, ändå känns det nästan lite för tidigt och skört att iscensätta den i en spelfilm. Det verkar regissören Erik Poppe (”Kungens val”) veta, och tillvägagångssättet är därför så befriat från det spekulativa att det närmast liknar en isande rekonstruktion. Berättelsen bygger inte på några specifika öden, utan utgår från fiktiva personer skapade från intervjuer med ungdomar som var där. Skådespelarna är amatörer, och den initiala känslan är att vi landat i en ny säsong av ”Skam”, komplett med brådmogna livsråd och en autentisk stil.

Men så ekar de första skotten mellan trädtopparna, skriken rullar in, och därifrån utspelar sig massakern i plågsam realtid, i enda lång ångestladdad tagning där vi hela tiden får följa artonåriga Kaja (Andrea Berntzen). 

Hon är den rediga typen. En sån som vill bli statsminister och skäller på sin festgladare lillasyster. När katastrofen väl briserat slits hon oupphörligen mellan tanken på att rädda sig själv och att hjälpa andra: Den döende flickan, den lille pojken i knallorange jacka, kompisen med en bruten fot. Ibland liknar hon nästan stoisk Katniss Everdeen fångad i ”Hungerspelen”. Ibland en vanlig flicka.

Att vi får se allt ur en enda persons perspektiv visar sig vara ett väl fungerande grepp som återspeglar förvirringen på ön. Vad är smartast? Att vara stilla och gömma sig? Springa? Simma? Hur många skyttar går lös? Är hjälpen på väg? Varför är den inte redan här? Mördaren Anders Behring Breivik bevärdigas, klokt nog, inte uppmärksamhet i en enda bildruta, utan skymtar bara som en skugga.

Enstaka scener har möjligen något lite ansträngt arrangerat över sig, men i övrigt är ”Utøya 22 juli” en alltigenom fruktansvärd film som gör det ofattbara skoningslöst fattbart.

Du kommer utan tvekan bli bedrövad av att se den, du kommer att famla efter förlösande nya insikter utan att hitta några. För det finns inga. Just så svart och meningslöst är våldet. Det är vår förbannade plikt att aldrig glömma det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag