Schwartz: Som ­vanligt höll sig de högsta ansvariga undan tv-kamerorna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Telia Soneras kommunikationsdirektör ­Cecilia Edström följde manualen.
Foto: SVT

Petter Ljunggrens reportage i "Uppdrag granskning" om Moderaternas stöld av varumärket "den svenska modellen" kändes inte direkt purfärskt.

Det var kommunikationsstrategen eller propagandaminstern eller spinndoktorn Per Schlingmann som var i fokus och han schlingrade sig skickligt undan genom att inte ljuga alltför uppenbart.

Samma dag meddelades att Social­demokraterna numera kan tänka sig privata arbetsförmedlingar. Hur "den svenska modellen" än ser ut nuförtiden ­liknar den i varje fall inte den som nådde världsrykte under de första efterkrigs­decennierna.

Man kanske snarare kan säga att dagens svenska modell ligger närmare den som visades upp i ­reportaget om Telia Soneras affärer i Uzbekistan som ­upptog första halvtimmen av "Uppdrag ­granskning".Skumraskaffärer med världens mest k­orrupta diktaturer via mutor och skatte­paradis, ena dagen handlar det om ­vapen­leveranser, den andra om telekom­kontrakt.

Som vanligt höll sig de högsta ansvariga undan tv-kamerorna och ­skickade fram en ­kommunikationsdirektör att svara på frågorna. Vilket hon gjorde enligt föreskriven manual.

Men det kan vara värt att notera att en numera före detta kommunikations­direktör hos Telia Sonera hade valt andra arbetsuppgifter sedan ledningen meddelat att det inte lönade sig att ställa kritiska frågor.

Av alla yrken är nog kommunikationsdirektör det sista jag skulle välja, hur välbetalt det än är.

FAKTA

på webb-tv...

... tittar jag på klippet från filmen "Innocence of muslims". Vi har våra friheter också för att de ska kunna missbrukas. Tyvärr.

www.youtube.com

Sökord: Innocence of muslims