Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Programledarnas  käcka övertydlighet kväver mig."

Gamla MTV-klassiker, såsom Michael Jacksons "Thriller" lockade mest. Foto: All over press

Barn är korta, smutsiga och tjatiga.

Barn är också idioter, åtminstone i tv-chefernas ögon.

Efter en vecka med "Sommarlov" förstår jag nu varför samhällets minsta alltid har sett sig om efter vuxnare tv.

på webb-tv...

......kan man se Peter Settman och Fredde Granberg slafsa kräftor med Kylie Minogue. Klippet är från 1991 då superstjärnan gästade det årets "Sommarlov". Får man påstå att det var lite bättre förr?

 

www.youtube.com

Sökord: minogue kräftor

Med båda benen i vuxenvärlden gör jag numera tvärtom. När den blomstertid kommer slår jag på "Sommarlov" och försöker pressa fram barndomsminnen.

Men det går inte. Programledarnas überkäcka övertydlighet kväver mig. Alla ska behandlas som om de vore tre år. I expertpanelen tvingas stackars nioåringar berätta varför de vill ha med sig en boll eller ett gossedjur på lovet. Kom igen. När jag var nio läste jag "Sagan om ringen" och gömde mina gossedjur.

Inte heller då var jag särskilt förtjust i barnprogram. Oftast skämdes jag eftersom programledarna liksom verkade underskatta min intelligens.

Så man fick söka efter annat. Som av en händelse sändes stora delar av vad jag fann i SVT1 i går. Först "Macken" som liksom allt annat med Galenskaparna var mumma för ett skrattsuget barn på 80-talet.

Därefter "Eighties" om MTV:s födelse. För hellre än tönt-"Björne" såg man ju Michael Jacksons "Thriller", Madonnas "Like a prayer" eller Peter Gabriels "Sledgehammer". Här fanns det ändå något att bita i som kunde utmana ens mognande hjärna.

Så nästa gång ditt barn förpestar kvällen med infantil vuxen-tv som "Wipeout". Ha förståelse, de små stackarna har ju faktiskt inte mycket till val.