Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kjell Bergqvist gör Leif GW:s ”Bäckström” med oväntat djup

Kjell Bergqvist i ”Bäckström”.Foto: Jonath Mathew / C More/TV4
Johan Widerberg i ”Bäckström”.Foto: Jonath Mathew / C More/TV4

Rollen passar Kjell Bergqvist som handsken och han bär ”Bäckström” från start till mål. 

I serien om Leif GW Perssons romanfigur har TV4 en möjlig långkörare. 

Glädjande: Det är kul att följa ”Bäckström”. 

Men spännande, nej, det blir det aldrig, även om det är naturligtvis är avväpnande att äntligen få se Kjell Bergqvist göra sin version av Evert Bäckström. Resultatet är sådant att även den med tungan rätt i mun kommer fråga sig varför ingen har försökt det här tidigare. 

”Bäckström” är fritt baserad på Leif GW Perssons roman ”Kan man dö två gånger?” samt delar av boken ”Den som dödar draken”. Den bestående känslan efter att ha sett seriens sex avsnitt: ”Bäckström” är TV4-drama så det skriker om det. Med det följer en del att störa sig på, även om huvudmanusförfattaren och konceptuerande regissören Jonathan Sjöberg ror det mesta mot land. 

I Kjell Bergqvists gestaltning får den omstridda mordutredaren dels en glimt i ögat och dels ett överraskande djup. Seriens ena mordfall leder honom dessutom på en väg där han, bland annat, får möjlighet att ifrågasätta sina livsval och upptäcka en sorts saknad som varken kändisskap eller uppklarade utredningar kan ersätta.

Kjell Bergqvist gör ”Bäckström” med glimt i ögat

Om man tidigare tänkt på Evert Bäckström som snål, självgod och småsint, går det nu att lägga till sympatisk. 

Det är även lätt att uppskatta snickisnacket och tisslet och tasslet mellan Filip Bergs och Peshang Rads två oerfarna poliser. Duon är en ny del av Bäckströms närmaste team efter att ett kvinnokranium med skotthål hittats på en obebodd ö i skärgården.

Agnes Lindström Bolmgren tillsammans med Kjell Bergqvist.Foto: Jonath Mathew / C More/TV4
Johan Widerberg i ”Bäckström”.Foto: Jonath Mathew / C More/TV4

Utredningen tar med sig Bäckström till Thailand, en resa som blir ett avbrott från seriens bleka scenografi och brist på visuell färgpalett, men som adderar tyngd till berättelsen

Å andra sidan gör Thailandsresan att Agnes Lindström Bolmgrens rollfigur ”Ankan” lättvindigt ställs åt sidan. Några av seriens härligaste scener är när hon och Bäckström slänger käft.

Skådespelarna skapar lust till mer

Samma gäller Jens Hultén, Livia Millhagen och Johan Widerberg. Mer, mer, mer, tänker man, när ytterligare en scen klipps för snabbt. Särskilt Widerberg är minnesvärd och står kraftfullt ut från mängden med en stram gestaltning som omedelbart väcker tittarens nyfikenhet.  

Det där är också, paradoxalt nog, styrkan med ”Bäckström”. Seriens många rörliga delar och personer runt Kjell Bergqvists huvudperson skapar lust och vilja för fler avsnitt. 

Jag skulle därför bli förvånad om TV4 inte vill beställa åtminstone en ny säsong av ”Bäckström”, då den första är som att doppa tårna i en lagom uppvärmd pool, vilket ju, som bekant, är något som skapar ett sug att dyka i och se vad som finns på botten. 

”Bäckström” har i detta format potential att bli en ny sorts långkörare. 

”Bäckström”

Manus: Jonathan Sjöberg, Dennis Magnusson. 

Regissör: Jonathan Sjöberg, Amanda Adolfsson. 

Med: Kjell Bergqvist, Agnes Lindström Bolmgren, Jens Hultén, Filip Berg, Linus Wahlgren, Livia Millhagen, Peshang Rad, Helen Sjöholm, Johan Widerberg, Elvis Stegmar med flera. 

Premiär: 23 mars på C More. 7 april på TV4. 

DET HÄR ÄR EVERT BÄCKSTRÖM

■ Romanfigur av Leif GW Persson som figurerat i flera av polisprofessorns böcker. ”Han är en ganska gräslig människa. Han har alla fördomar som finns. Plus ett par som han är ensam om. Han är verkligen ingen kul kille”, har Leif GW Persson sagt om Evert Bäckström. 

 

■ I romanen ”Den sanna historien om Pinocchios näsa” beskrivs Evert Bäckström, som jobbar vid Stockholmspolisen i västerort, som en mycket framgångsrik polis då han har 11 av sina 12 senaste mordutredningar uppklarade. I samma bok framgår att Bäckström även är miljonär, samt att han, på grund av sin personlighet och sina framgångar, har många fiender inom poliskåren. 

 

■ Claes Malmberg gjorde rollen som Evert Bäckström i SVT-serierna ”En pilgrims död” och ”Den fjärde mannen”. I den amerikanska tv-serien ”Backstrom”, som lades ner efter en säsong på grund av för dåliga tittarsiffror, var det Rainn Wilson som spelade GW:s romanfigur. 

GW övertygad om att den nya ”Bäckström” blir bättre än amerikanska

Kriminologen Leif GW berättar om nya tv-serien ”Bäckström”. Stor intervju i Direkt med Niklas Svensson. Cirka åtta minuter in i intervju kan du höra vad Leif GW Persson tycker om ”Bäckström”.