Bella Levy: Historielektion på fyndigt och kul sätt

Publicerad

En morgonsup intas med sked och till lunch inmundigas en inälvsgryta.

I "Historieätarna" är uppdraget att smaka det bästa och sämsta ur den svenska mathistorien.

I premiäravsnittet levde programledarna Erik Haag och Lotta Lundgren som folk gjorde under stormaktstiden.

Jag gillade verkligen "Landet brunsås" i SVT1 med Haag, Lundgren och Schyffert. I "Historieätarna" i SVT1 har tre blivit två och det är Erik Haag och Lotta Lundgren som äter sig igenom tidsepokerna. Bäst av allt är att de går in för det fullständigt. I en hel vecka ska de klä och föra sig samt äta som de gjorde då. Först ut var 1600-talet. Haag kastade av sig kalsongerna och satte pärlörhänget i snibben.

Lotta tvingades in i korsetten. "Så här platta bröst får man inte ens i mammografi".

Erik tog ett bett av tuppskallen och Lotta provade att brännas på bål.

En kock lagade maten, en historiker berättade hur det var och en dietist pratade om hur maten påverkade kroppen.

Programmet är genomarbetat, fyndigt och kul.

 

Jag fick också berättat för mig att vatten på 1600-talet ansågs sprida smitta, så hygien fick de fixa utan H2O.

Efter den informationen lade Haag en loska på golvet.

Då det inte dracks något vatten, bara öl och sprit, blev Lotta babbligare. I alla fall enligt Haag. Men de verkade rätt sliriga båda två.

Journalisten Alex Schulman, "Lyxfällan"-killarna, artisten Malena Ernman och komikern Björn Gustafsson gästspelade och det var kul.

Jag önskar att svensk historia presenterats på det här sättet när jag gick i skolan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag