Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Björkman: Bästa nya utländska serie är turkisk

Reklamkanalerna har under helger­na gått ner sig i sagofilmsträsket.

Bara i går var det åtta timmar Potter och Ringen.

Trean, fyran, femman har inget att sätta emot SVT:s helg-tv, så de hukar, laddar med tre-fyra familjevänliga filmer, trycker på startknappen och går hem. Svaga tittarsiffror, men de sparar sina nya program.

I år har tittarna reagerat. Jag har läst insändare, sms-kommentarer och egna mejl och tittarna är helt klart sura på "samma gamla filmer".

I dag tar helgen slut och nu kan reklam-tv starta om och släppa loss sina nyinköpta USA-serier. Förs­ta veckan imponerar dock inte.

"New normal" (TV3 tisdag) hänger på succén "Modern family" och gör komedi av två homosexuella män som vill ha barn. Tröttsamt.

"Mindys project" (TV3 tisdag) är ännu en proffsig yrkeskvinna, som söker en karl. Plågsamt.

"Chicago fire" (TV3 onsdag) vill vara eldfängd brandmannasåpa. Saknar glöd.

"Last resort" (TV3 torsdag) är militärsåpa laddad med kärnvapen. Redan nedlagd.

"Person of interest" (Kanal 5 torsdag) är kriminalare med lätt science fiction, där dataprogram förutser brott. För fånigt.

"Malibu country" (Kanal 5 fredag) bollar kulturkrockar mellan Nashville-cowboys och Los Angeles-fjollor. Obegripligt för svenskar.

"Neighbors" (Kanal 5 fredag) är en sorts invandrarhumor, där en "äkta" familj flyttar in i ett område med människoliknande utomjordingar. Riktigt korkat.


Bästa nya utländska serie kommer inte från USA, utan från Turkiet. Nej, jag skämtar inte. Och det är inget glesbygdsdrama med slokmustascher som vaktar getter. Smisk på fingrarna för fördomar.

"Lögnen" (SVT2 måndag) är en internationell thriller, som snabbt drar in tittarna. Lysande startintrig, bra skådespelare, spännande, men det gäller att ha tid varje vardag, måndag till fredag, i hela tio veckor.