Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Som att bli kittlad bortom vett och sans

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

”The meg”-upplevelsen är lite som att bli kittlad bortom vett och sans.

Hur fånigt allt än är, så har man absolut ingenting att sätta emot en film vars huvudmoment är en enorm förhistorisk haj, en typ kinesisk(?) version av Carolas ”Mickey” samt en löjligt vältränad Jason Statham i (eller utan!) våtdräkt.

Action

THE MEG

USA, Kina. Av Jon Turtletaub. Med Jason Statham, Ruby Rose, Rainn Wilson, Li Bingbing. Längd: 1:53. Från: 11 år.

Så tillåt mig att presentera den över tjugo meter långa Carcharocles megalodon (”meg" för alla som känner hen), förmodat utdöd sen miljontals år, och med en diet som innefattar allt kött som rör sig. Var har megahajen varit hela våra liv, kanske ni undrar? Jo, i en helt ny oupptäckt värld under Marianergraven på cirka 12 000 meters djup. Men när en inte ont anade forskningsubåt kommer på besök, öppnas ”en gigantisk motorväg för förhistoriska hajar” upp mot ytan (fråga inte), och vips är katastrofen ett faktum.

Det hela är, lite otippat, en hyfsat kreativ och underhållande mix av andäktig undervattensförundran och monsterskräck, med lån från allt från Jules Vernes ”En världsomsegling under havet” till ”Pacific rim” och förstås ”Hajen”. 

Jason Statham vet dessutom precis på vilken nivå han ska lägga sig när hans buttre antihjälte Jonas flygs in från slapparlivet i Thailand för att rädda forskarna som är fångade på havets botten. Med övertygande självklarhet simmar han på egen hand efter hajen beväpnad endast med en harpun, och säger saker med fnissfaktor som ”Människan mot meg är ingen kamp… det är en slakt”.

Replikerna ligger med andra ord precis inom gränsen för det acceptabla, vilket även kan sägas om den något påklistrade romansen med hajexperten och tillika nydumpade ensamstående mamman Suyin (Li Bingbing).

Berättelsen är förstås klippt och klistad för att matcha det faktum att den är en samproduktion mellan USA och Kina, men en forskningsstation på internationellt vatten är ändå en tacksam miljö för en multinationell mix att spira i ett slags vakuum. Och det finns heller ingen poäng med att vara petig när det bjuds på överdådig skräpmatsbuffé av ostiga oneliners, vältrimmade muskler, avslitna kroppsdelar och en ohygienisk tandrad i storlek xl.

 

Så bra är skådespelarna:

Jason Statham

Statham lär vara en erfaren dykare, och är med andra ord som född för den här rollen, där han nonchalant rycker in och räddar folks arslen mest hela tiden.

Ruby Rose

Ser ut precis som en mangafigur och är laddad med syrliga repliker. Därmed sticker hon ut på ett kul sätt som ubåtstekniker i forskningsteamet.

Li Bingbing

Alltså det är jättebra med en kvinnlig karaktär som är smart forskare, orädd actionhjältinna och ensamstående mamma. Ändå känns hennes Suyin lite trist tillrättalagd.