Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Scarletts hårda natt

Foto: PETER IOVINO / 2016 CTMG, INC. ALL RIGHTS RESERVED. ALL IMAGES A

I en blandning av ”Bridesmaids” och ”Baksmällan” möts tjejgänget över en möhippa.

För egen del har jag aldrig betvivlat att tjejer kan ha jätteroligt när de är fulla. Ibland kanske vi smörjer in oss i ketchup, gruppkissar i en buske, stjäl sprit eller ljuger om vår ålder. Men låt oss sluta tala om mig, och tala om film i stället. För där råder det trots succéer som ”Bridesmaids” och ”Trainwreck”, fortfarande tvivel kring hur kul det egentligen är med pruttfulla tjejer. Inte lika bombsäkert kul som pruttfulla killar i alla fall. För med kvinnor finns ju alltid den där tanken, att hon kanske däckar, blir utnyttjad, och så känns det plötsligt inte så party längre.

Filmer där kvinnor faktiskt får vara både snuskiga och oansvariga tenderar ofta att bli det på ett demonstrativt sätt. 

Därför känns det befriande att ”Rough night” lyckas landa på en nivå som faktiskt går att identifiera sig med. Som en blandning av ”Bridesmaids” och ”Baksmällan” möts tjejgänget över en möhippa. För tio år sen var de collegebästisar.

Nu har de gått skilda vägar på en skala från rebellisk aktivist till snobbigt rik Manhattan-bo. Jess (Johansson), föremålet för festen, siktar själv på att bli vald till senator, och mitt i allt dimper hennes kompis från Australien (McKinnon) ner som excentrisk New Age-bohem. 

Lucia Aniello hanterar det överraskande bra

Relationerna är inte okomplicerade, mitt i alla gruppkramar, finns det spänningar och konkurrens. Men i kokaindimmorna, kan de i alla fall enas om att beställa en manlig strippa till Jess. Som de sedan råkar ta livet av, och placera i en sexgunga med penisglasögon innan de dumpar honom i havet medelst vattenskoter. ”Rough night” har på så vis en potentiellt svårsmält svärta som regissören Lucia Aniello (”Broad city”) och skådespelerskorna hanterar överraskande bra.

Däremot verkar valet mellan att göra något brett och enkelt eller smart och smalt, ha varit svårare. ”Rough Night” försöker lite vara båda, genom att maxa tempot och samtidigt slänga in finurliga repliker om ”Orange is the new black”.

Den glider å ena sidan på tröttsamma tjockisskämt, men innehåller å andra sidan superroliga lekar med könsstereotyper som när kvinnornas grisiga hippa korsklipps med killarnas civiliserat omhändertagande vinprovarsexa där alla spottar i glaset. Det är där, i det lilla, som jag förlorar mig själv i det största garvet.

Rough Night

USA. Av Lucia Aniello. Med Scarlett Johansson, Kate McKinnon, Zoë Kravitz, Jillian Bell, Demi Moore. Längd: 1:41. Från: 11 år.

Så bra är skådespelarna

Scarlett Johansson

Är minst komiker av skådespelerskorna i gänget, och framstår därmed som nedtonad vid sidan av de andra. Det kan kännas lite bakvänt med tanke på att hon har huvudrollen, samtidigt som Johansson faktiskt bevisar att hon är mer än kapabel att hantera en komedi.

 

Kate McKinnon

Är kanske mest känd för sina Hillary Clinton-imitationer i ”Saturday night live”, och är den i gänget som är den mest utflippade komikern. Får som flummig australiensare vara jättekonstig, och hanterar allt från läskiga slapstick-fall till hångel med liket på ett briljant sätt.

 

Demi Moore

Dyker upp som ena halvan av ett efterhängset swingerpar, och överraskar genom att kännas som en skådespelerska man saknat lite. Känns skönt glamourös, trashig och dekadent i ett.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!