Frank Ocean på Way out west.Frank Ocean på Way out west.
Frank Ocean på Way out west.
Frank Ocean.Frank Ocean.
Frank Ocean.
Frank Ocean.Frank Ocean.
Frank Ocean.
Frank Ocean.Frank Ocean.
Frank Ocean.

Så var Frank Ocean på Way Out West: ”Fascinerande bra”

Publicerad

Frank Ocean ger ordet avskalad en ny innebörd. 

Världsstjärnans spelning är så minimalistisk att den liknar en konstinstallation. 

Lyckligtvis liknar det också stor konst. 

När Frank Ocean lommar in på scenen – tjugo minuter försenad; en oändlighet i festivalbranschen – till surroundknaster är det rekordtrångt vid festivalens största scen. 

R'n'b-sångarens namn finns mycket riktigt överst på affischerna. 

Inte för att han är störst (det är Lana Del Rey) eller mest streamad (det är Major Lazer) utan för att han är hippast. 

Eventuellt är han också bäst. 

29-åringen är bokningen som får brittiska NME att utse Way Out West till Europas "coolaste och vackraste" festival. Innan den startat. 

Själv startar Frank Ocean showen med att ställa sig längst ut på den långa scentunga som skär genom publiken. Han går fram till ett stereotorn, och trycker på play. Sen sjunger han mjuka soulballader ("Solo", "Chanel", "Lens") utan beat, utan arenagester, under en ödslig spegelboll. 

Och så fortsätter det. I sina stora hörlurar verkar det ofta som att Ocean är i sin egen värld. Led-skärmen visar blurriga närbilder. Den stora scenen används inte ens, den är bara rekvisita.

Det hela är ganska abstrakt, men märkligt intimt. 

Efter en halvtimme fylls scentungan förvisso med en stor orkester för en stund, men soundet förblir extremt avskalat. 

Det är ett vågat experiment, fullt av självförtroende. Men också av obestridlig talang. 

Ju längre konserten pågår, desto fylligare blir soundet. Undantaget "Pyramids" och "Nikes" är det dock fortsatt extremt långsamt. Men aldrig segt.

Jag har sett Ocean tidigare, men det här liknar egentligen ingenting jag sett.

Konstigt, men också fascinerande bra.

 

KONSERT

Frank Ocean

Way Out West, Göteborg

Vem: 29-åring från Long Beach i Kalifornien som var med i hiphopkollektivet Odd Future. Debutalbumet "Channel orange" kom 2012. Han har gästat artister som Jay-Z, Calvin Harris, Beyoncé och Kanye West.

Vad: Andra gången gillt i Göteborg för Frank Ocean, som ställde in sin konsert på Way Out West 2012 och "kompenserade" med att spela på Bråvallafestivalen året därpå.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag