Foto: ALEX LJUNGDAHLFoto: ALEX LJUNGDAHL
 Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHLFoto: ALEX LJUNGDAHL
 Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHLFoto: ALEX LJUNGDAHL
 Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHLFoto: ALEX LJUNGDAHL
 Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHLFoto: ALEX LJUNGDAHL
 Foto: ALEX LJUNGDAHL

Så bra var Volbeat på Friends arena

Publicerad

Volbeat har spelat sig till de största scenerna.

Turnéavslutningen visar att danskarna både hör hemma och behöver jobba mer.

Volbeat är framme nu. 

Framme vid de arenor som bara de yppersta metal-akterna i världen bokar in på egen hand. När Lars Ulrich häromveckan på hemmaplan kom upp på scen i ett fullsatt Parken var det som att stafettpinnen till slut symboliskt passades vidare till Volbeat på allvar. Eller trumstocken då. 

Lördags-giget på ett för kvällen krympt Friends är det största Volbeat gjort på egen hand i Sverige. Volbeat är alltså på ett sätt framme. Men är de redo?

Turnéavslutningen i Stockholm ger inget klockrent svar.

Jag såg Volbeat tre gånger i fjol. Varje spelning var lite tröttare än den förra. I Friends är ljusriggen maffigare, Poulsens mikrofon står i vad som ska se ut som en boxningsring. Det mesta känns ändå igen. Som att Michael Poulsen är en artig konfrencier men sämre på att sätta en publik i brand.

”Gillar ni Elvis Presley, gillar ni Johnny Cash? Gillar ni lite Volbeat?” undrar sångaren med Cash och Presley-tryck på ryggen och Social Distortion tatuerat på höger underarm. 

En sorts konsensus-rock där allt som ser snyggt ut får vara med

Och det är där Volbeat ofta hamnar. En sorts konsensus-rock där allt som ser snyggt ut får vara med. I merch-ståndet kan man köpa en bomber-jacka med redan påsydda Volbeat-tygmärken. Färdigpaketerad rockkänsla för massorna.

Samtidigt vågar Volbeat blanda runt i metal-påsen (Bara en sån sak som att basisten Larsen har på sig en Håkan Hellström-tröja). Och jag kommer aldrig se ner på ett band som kan få ihop thrash och rockabilly med vassa refränger. Men som Poulsen själv säger efter en Elvis-imitation: ”Is that all it takes?”

Nej, det är ju inte det. Ett band på den här nivån behöver kunna få gång och kommunicera med en storpublik bättre än danskarna. Första timmen i Friends ser jag mig om och ser en hålögd publik. Mest jubel blir det av Johnny Cash-introt i ”Sad mans ’tongue”. När förbandet Amorphis sångare Tomi Joutsen kommer upp och growlar i ”Evelyn” är det som att något klickar igång. Det där svårdefinierade som Volbeat behöver bli bättre på; att ta en publik i ett fast grepp och sedan inte släppa taget. 

Det kan man nu faktiskt kräva. 

 

ANDERS DAHLBOM

KONSERT

Volbeat

Friends Arena, Stockholm

Publik: 19 035.

Vem: Danskt rockband som grundades 2001 och skivdebuterade 2005. Senaste plattan “Seal the deal & Let’s boogie” toppade svenska albumlistan i fjol. Består av grundarna Michael Poulsen (gitarr, sång) och Jon Larsen (trummor)  samt före detta Anthrax-gitarristen Rob Caggiano och basisten Kaspar Boye Larsen. 

Vad: Turnéavslutning för danskarna efter en dryg månad på vägarna i Europa, innan dess en sommarvända som förband till Metallica i USA.

 

 

LÅTLISTA

The Devil's Bleeding Crown

Bomber, granater och en getprydd Sverige-flagga.

 

Heaven nor Hell / Radio Girl

Poulsen ber om mer action, det lyfte inte helt.

 

Lola Montez

Sångaren tackar för support och tar i om en ”shady lady”.

 

Let It Burn

Mycket eld och en dödskalle med Elvis-frippa på skärmen.

 

Doc Holliday

Volbeat på riff-humör.

 

Sad Man's Tongue

Först lite Cash, sedan ettrig rock.

 

16 Dollars

Snygg MC-video, stillastående band.

 

Fallen

Verkar eh, falla, i början men tar sig i slutet.

 

Slaytan

Slayer-blinkningen tar alltid slut lite för fort.

 

Dead but Rising

Volbeat rullar nu på en hög tomgång

 

Evelyn

Plötsligt mer kräm med Amorphis Tomi Joutsen som gäst.

 

For Evigt

Mobilhav, konfettiregn och Volbeats bästa poplåt.

 

Guitar Gangsters & Cadillac Blood

Mika Lagrén från Grave utökar gangstrarna på scen.

 

The Lonesome Rider

Låter ikväll som tre låtar i ett.

 

Seal the Deal

Tajt slugger-rock.

 

Goodbye Forever

Mäktig hyllning till Chris Cornell och Chester Bennington.

 

Maybellene I Hofteholder

Publikfavorit som rullar på i rena farten.

 

A Warrior's Call / The Hangman's Body Count

Testosteron och ett trumset i förgrunden.

 

Black Rose

En allt svettigare Poulsen kramar ur det sista.

 

Still Counting 

Avslutande barnkalas med eld och bomber.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag