Thåström på Lisebergshallen. Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURESThåström på Lisebergshallen. Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES
Thåström på Lisebergshallen. Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES
Thåström på Lisebergshallen. Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURESThåström på Lisebergshallen. Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES
Thåström på Lisebergshallen. Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES
Thåström på Lisebergshallen. Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURESThåström på Lisebergshallen. Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES
Thåström på Lisebergshallen. Foto: JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES

Så bra var Thåströms turnépremiär i Göteborg

Publicerad

GÖTEBORG. Han sjunger mycket om stjärnor, Thåström.

Själv är han en klar sådan, pulserande i dova färger, på höstens turnépremiär.

Strax efter åtta kliver Thåström med band upp på scen, hundra minuter senare går han av med ett “Varsågoda, tack för att ni kom”.

Tiden däremellan blir en resa med landets bästa sångare som ciceron.

Även om jag har invändningar mot nya “Centralmassivet” (framför allt bristen på starka låtar), så hördes det direkt när den kom häromveckan att materialet borde kunna blomma ut live.

För som alltid med Thåström handlar det om att fånga en känsla. Det är därför han sidsteppar däruppe i motljuset, fladdrar med högerhandens fingrar ovanför huvudet och till slut slår ut med armarna. Energin ska spridas i lokalen.  

Fakta

Thåström

Lisebergshallen, Göteborg

Publik: cirka 2 800.

Vem: 60-årige Thåström brukar kallas landets enda rockstjärna. Tidigare drivande kraft i Ebba Grön, Rymdimperiet och Imperiet innan en framgångsrik solokarriär tog vid i slutet av 80-talet. Har även sidoprojektet Sällskapet med bl a Hellberg och Ossler från dagens liveband.

Vad: Premiär på höstens 27 spelningar långa turné som avslutas på Cirkus i Stockholm 27/11. Höstens nya platta heter “Centralmassivet” (3 getingar i Expressen). I bandet ingår Niklas Hellberg (piano och orgel), Pelle Ossler (gitarr), Ulf “Rockis” Ivarsson (bas), Anders Hernestam (trummor) och Mikael Nilzén (synth).

Imponerande bredd och djup

Under nästan varje konsert med mannen jag sett senaste tjugo åren finns det åtminstone ett moment när den där känslan fullkomligt överväldigar en och Thåström i stunden är onåbar. I Göteborg kommer den tidigt. Under en fullständigt knäckande “Jag är en idiot” märker jag halvvägs in att jag skriker med som besatt. Sådan kraft har Thåström på toppen av sin förmåga. Även om resten av turnépremiären inte når lika högt är bredden och djupet imponerande.

Scenduken används sparsamt, en stjärnhimmel vecklar ut sig först till extranumren.  Ljuset är perfekt avvägt rakt igenom. Med åren har Thåström nu sitt egna Bad Seeds, ett följsamt band som kan växla mellan tunn beröring och att låta som de blir jagade längs ett järnvägsspår. Ett tag får de loss samma kraft från mellangärdet som franska Noir Désir när det begav sig. I en fantastisk version av “Alla vill till himlen” påminner de plötsligt om ett sjösjukt Rammstein.

Men egentligen är jämförelser med andra onödiga. Thåström med band är helt sina egna. Om du kan, bör du förstås följa med deras resa i höst.

 

LÄS MER: Modernt mörker från Thåström

Thåström låt för låt:

Bluesen i Malmö

Väntad start men ändå inget väntat struptag.

 

Beväpna dig med vingar

Lika skimrande som tung.

 

Jag är en idiot

Vilken kraft!

 

Gräsfläckar

Slö rock som inte riktigt kommer loss.

 

Låt det goda

Osslers gitarr agerar ryggrad.

 

Kort biografi med litet testamente

“Tack och välkomna” hälsar Pimme innan allt hårdare minnesfragment.

 

Körkarlen

Mörk soul för sista färden.

 

Fan fan fan

Allsång och feelbad-stämning.

 

Det enda du behöver

Oväntat val, pulseras ut.

 

Ingen sjunger blues som Jeffrey Lee Pierce

Ingen sjunger som Thåström.

 

Utanför Old Point Bar

En suggestiv roadtrip.

 

Kom med mig

Känns mer som en vaggvisa än uppmaning.

 

Vacker död stad

Metodiskt hamrande.

 

Karaokebaren

En lika febrig som sjösjuk tripp.

 

Stjärna som är din

Ballad-läge i grönt skimmer.

 

Cetralmassivet

Starkt pep-talk under stjärnor.

 

St Ana Katedral

Mörk historia, hotfull stämning.

 

Alla vill till himlen

Låter som ett sjösjukt Rammstein. Ingen dålig grej just här.

 

Aldrig av med varandra

Vaggvisa med en sittande sångare.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag