Håkan Hellström showade loss på Ullevi under lördagen. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENHåkan Hellström showade loss på Ullevi under lördagen. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Håkan Hellström showade loss på Ullevi under lördagen.  Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Håkan Hellström med band. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENHåkan Hellström med band. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Håkan Hellström med band.  Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Lyckliga fans fick se Håkan Hellström. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENLyckliga fans fick se Håkan Hellström. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Lyckliga fans fick se Håkan Hellström.  Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Håkan Hellström. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENHåkan Hellström. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Håkan Hellström.  Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Ullevi lystes upp när Håkan Hellström kom hem till Göteborg. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENUllevi lystes upp när Håkan Hellström kom hem till Göteborg. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Ullevi lystes upp när Håkan Hellström kom hem till Göteborg.  Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENFoto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
 Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENFoto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
 Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Så bra var Håkans sista konsert på Ullevi

Publicerad

Stjärnorna som gästat Ullevi är många, och många av dem har varit lysande. 

Men det finns bara en Håkan Hellström.

Han äger sin nya hemmaplan den här gången också. Med specialhjälp av en väldigt speciell gäst. 

Man ska inte ta någonting för givet, även om det är lätt hänt.

Håkan Hellström påbörjade inte direkt den här resan i motvind. Få svenska debuter har varit så omskrivna och hyllade som "Känn ingen sorg för mig Göteborg".

Redan då, för sjutton år sedan, satte han en nål på den lokala kartan som en indierockens Napoleon.

Men det tog ett tag innan han verkligen erövrade sin hemstad, och Sverige för den delen. De första, små, spelningarna skvallrade om mycket, men inte om att han en dag skulle fylla Ullevi. Det var en tanke för orimlig för att ens kunna tänkas.

Nu är den i högsta grad verklighet.

Något man börjat ta för givet.

Nu har han gjort det fem gånger om. Inte tack vare att han är en glad tjomme som spottar ut sig hits i alla kanaler, utan för att han bemästrar livesammanhanget bättre än – grovt räknat – precis alla andra.

En stor del av den förtjänsten måste tillskrivas hans band.

Oscar Wallblom (bas), Simon Ljungman (gitarr), Mattias Hellberg (gitarr), Labbe Grimelund (trummor), Finn Björnulfson (slagverk), Stefan Sporsén (keyboard) och Nils Berg (saxofon) - samt kören med LaGayla Frazier, Ingela Olsson, Annika Granlund och Kerstin Ryhed. 

 

Gästartisterna tänder sista gnistan i Håkan Hellströms show

För även om det även den här kvällen är gästartisterna som tänder den sista gnistan i showen så är det bandets lyhörda samspel och högljudda soulrock som utgör bränslet.

Det räcker väldigt långt, även om den här turnéns akilleshäl är lika tydlig under finalföreställningen som tidigare:

Showen innehåller egentligen inget nytt. Grunden är den samma som när Hellström välte omkull Ullevi 2014. "Din tid kommer" är den enda nya låten som tagit en självklar plats i spellistan. Till och med bildspelen på led-skärmen är ibland repriser.

Ibland saknar man verkligen en ny vinkel på upplägget.

Men visst vibrerar det ändå rejält under den här avslutande urladdningen.

 

Håkan Hellström: En exceptionell liveattraktion

I det stundtals ogina julivädret gasar bandet från start, och trots att rösten hackar mellan varven påminner Håkan om vilken exceptionell liveattraktion han är. Gång på gång.

Höjdpunkterna duggar överlag aningen tätare än under den näst sista konserten, men det är när Leila K gör enormt otippad entré som konserten verkligen skriver in sig i historien. "Känn ingen sorg för mig Göteborg" och "Det kommer aldrig va över för mig" är två unika möten mellan två unika artister med lika unika uttryck.

Leila K behöver inte ens sjunga sin egna hit "Electric". Luften är redan fulladdad.

Det varar inte länge, men är ett minne att spara. Precis som bilden när konserten är slut, och PA-systemet spelar Beatles "Hey Jude" medan publiken vandrar hemåt.

Går Håkan av scenen?

Nej, han står kvar och applåderar och tackar de mest hängivna fansen längst fram, tills låten ebbat ut.

Han tar inget för givet.

Håkan Hellström på Ullevi

Håkan Hellström

Ullevi, Göteborg

Publik: 65 000.

Vem: Håkan Georg Hellström, 43, solodebuterade år 2000, och har gett ut åtta album. I höstas kom "Du gamla du fria". Han bor i Haga i centrala Göteborg med sambon Natalie och tre barn. 

Vad: Sista spelningen på sommarens turné, "Rullande åska", och dessutom Håkans femte Ullevigig på tre år. Nu tar Håkan en time out från jobbet som arenarockstjärna på obestämd tid.

 

Låt för låt

"Välkommen hem/Dom där jag kommer från" 

 

Håkan kraschar uppvärmaren Erik Lundins hiphopparty. De gör en slags rap ihop. Kul snarare än bra.

 

"Tro och tvivel" 

Håkan sjunger fel i introt, eller om det handlar om en medveten textändring. Sen är det som att rösten inte riktigt vill vara med honom. Ingen katastrof, men heller ingen triumf.

 

"Du kan gå din egen väg" 

   

Rösten låter lite sliten när han sjunger. Men när han tjoar gör han det med kraften hos en finsk spjutkastare i Finnkampens sista kast.

 

"Mitt Gullbergs kajs paradis" 

 

Publiken blir vild av det offensiva introt, sedan lyfter de låten med sina "wo-oh-ho" medan Håkan kämpar febrilt. I polisskjorta. Väldigt oklart varför.

 

"För sent för Edelweiss" 

Inleds som en romantisk pianoballad, med fet allsång från publiken. Sedan kliver bandet in i handlingen. Avslutningen är stark som en oxe.

 

"Jag vet inte vem jag är men jag vet att jag är din" 

Håkan dansar sprallig desperadoboogie, och avslutar med att kasta sig ner på rygg och kraxa vildsint. En smått hypnotisk föreställning.

 

"En vän med en bil" 

Håkan gastar "Starta bilen!", och i kväll har nostalgifesten fler hästkrafter under huven. Blåset är trimmat, allsången går i racerfart.

 

"Kärlek är ett brev skickat tusen gånger" 

Håkan hämtar andan i den fina soulballaden, vars superkraft är LaGaylia Fraziers ljuvliga sånginsats. 

 

"Jag har varit i alla städer" 

Mattias Hellbergs munspel äger det akustiska introt. Sedan ansluter Eva Dahlgren på scenen, och bandet rullar ut sin dramatiska soulångvält. Avslutningen är magnifikt tung.

 

"Gårdakvarnar och skit" 

Eva Dahlgren sjunger första balladversen, sen följer en bildsatt nostalgikavalkad på led-skärmen bakom bandet. Med Morrissey i Gais-tröja, förstås. Håkans och Evas röster passar varandra väl.

 

"2 steg från Paradise" 

Uppspelt abrakadabra pepprad med massiv soulglöd. Kören sjunger brallorna av refrängen och Håkan tokdansar som bara Håkan kan.

 

"Ramlar" 

Möts av över 100 000 glada händer i luften. Håkans stämband får kämpa för att nå igenom publikens wall-of-song. Finalen, efter bandpresentationen, är återigen svettig eufori.

 

"Valborg" 

 

Publiken tänder traditionsenligt sina smartphone-lampor i den sentimentala göteborgsschlagern. Sen blir det allsång för hela slanten. Håkan sjunger knappt.

 

"Shelley" 

 

Har en helt annan laddning den här konsertkvällen. Det känns som att alla på scenen tar i från tårna. En maxad tempohöjning, full av febrig intensitet.

 

"That’s alright since my soul got a seat up in the Kingdom" 

 

Amanda Jenssen gästar i låten som heter "Du gamla" på Håkans senaste album. Släpig jazz, inte särskilt arenarockkompatibel.

 

"Pärlor" 

Ibland låter det som att Håkan gillar The Killers. Det har sagts om andra låtar, men kan även sägas om den här. En elegant, om än ganska tillbakalutad version.

 

"Klubbland" 

Steget från Killers till Pet Shop Boys är inte särskilt långt, ens i teorin. Under fem dansanta minuter förvandlas Ullevi till en blinkande nattklubb. Ikväll utan Silvana Imam.

 

"13" 

    

Systrarna Söderberg sjunger återigen Håkans försvenskade Big Star-cover, och i duettmötet med First Aid Kit uppstår återigen bitterljuv americana.

 

"Rockenroll blåa ögon igen"/"En midsommarnattsdröm" 

 

First Aid Kit stannar kvar, kören tutar som ett soultåg, Nils Berg blåser nästan hål i sin saxofon. En härlig soulproggkarneval med en smått episk arenarockfinal.

 

"Din tid kommer" 

 

Bandet spelar lika mycket på desperation som på sina instrument. Håkan är Bono och Bruce i samma taniga men muskelstinna person när han leder arenarockextasen i mål.

 

Extranummer

 

"Det tog så lång tid att bli ung" 

Eva Dahlgren gästar ännu en gång, i samma sentimentala duett som under fredagen. Den här kvällen låter den som ledmotivet till en amerikansk blockbuster.

 

"Känn ingen sorg för mig Göteborg" 

Responsen är helt enorm. Slår till och med när Coldplay spelade Håkanhiten på Ullevi för någon månad sedan. Och när Leila K dyker upp snackar vi VERKLIGEN överraskningsartist. Fantastiskt!

 

"Det kommer aldrig va över för mig" 

 

När kören lägger sina smällfeta soulstämmor i refrängen slår det blixtar från scenen. När Leila K gör comeback och rappar stenhårt är det - fantastiskt!

 

"Kom igen Lena" 

Håkans röst håller på att ta slut, men det struntar han i. Han rusar runt och öser som om han fått 10 000 volt i kroppen. En härligt utmattande uppryckning, med Erik Lundin som extra krydda.

 

"Du är snart där"

Håkans balladanthem är magiskt när First Aid Kit ansluter och sjunger om Cederhööök. Fint när mamma Christina Hellström och nya polaren Eva Dahlgren tar ton. Spektakulärt när fyrverkerierna fyller kvällshimlen ovanför Ullevi.

 

"Nu kan du få mig så lätt" 

En stillsam epilog med svällande känslor i bröstkorgen och nostalgiska fjärilar i magen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag