Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så bra är ”The Fabelsman”

Foto: Merie Weismiller Wallace / Amblin Entertainment
Foto: Merie Weismiller Wallace / Universal Pictures and Amblin Entertainment
Foto: Merie Weismiller Wallace / Amblin Entertainment

Bortsett från mina föräldrar, så kan jag på riktigt inte tänka mig något som har präglat mig mer här i livet än Steven Spielbergs känsla för mirakel.

Det är längtan efter en alldeles egen ”E.T.”-kompis, rädslan för ”Hajen”, och den eviga jakten på skatten och äventyret i ”Indiana Jones”. Lägg till det den sjufaldigt Oscarsbelönade ”Schindler´s list” som faktiskt kom samma år som den tekniskt banbrytande ”Jurassic park” (1993) och det blir näst intill omöjligt att greppa det avtryck filmskaparen gjort på populärkulturen.

Men med den nyligen sjufaldigt Oscarsnominerade ”The Fabelmans” gör Spielberg något nytt. Istället för att blicka utåt i förundran, skiftar han fokus inåt och berättar om sig själv, om än i lätt förhöjd tappning. Resultatet är förvånansvärt lågmält och befriat från sentimentalitet, medan vi får följa ”Sam” från första biobesöket (”The greatest show on earth”) till de första klivet in i branschen.

Pappa (Paul Dano) är en försiktig, men begåvad ingenjör som klättrar snabbt i karriären till ett jobb på IBM. Medan mamma (Williams) är den lite excentriska och mentalt sköra konsertpianisten som offrat karriären för familjen. Mellan dem finns farbror Bennie (Rogen) som inte alls är någon farbror, utan pappas bästa vän eller snarare mammas bästa vän och stora kärlek. Det är komplicerat, men inte traumatiserat. 

Kameraögat verkar i stället lära Sam att se poesi, skönhet och saga i det mesta – oavsett om det handlar om ögonblicket då mormors puls slutar slå eller om när mamma dansar i bara ett skirt nattlinne i skogen. 

Allt är som inlindat i en magisk slöja, som då och då skingrar sig för avväpnande skratt. Judd Hirsch är underbar som en minst sagt mustig gammelmorbror på besök. Medan Sams första flickvän har en dråplig Jesus-fetisch som endast matchas av Kristi Brud. (Hon är i princip bara ihop med Sam eftersom han är jude precis som Jesus.) Dessutom får ett par high school-mobbare till sist betala för gamla synder (Spielberg har ändå hunnit fylla 76).

Men på det stora hela så är ”The Fabelmans” en film som svämmar över av värme och empati. I stället för det stora ”Fanny och Alexander”-dramat, så blir Spielbergs barndomsskildring en ömsint berättelse där inget någonsin är svart och vitt. Den griper kanske inte tag i hjärteroten som Spielbergs filmer brukar göra, men är ändå en omistlig inblick i vad som en gång formade geniregissören själv.


Så bra är "The Fabelmans"

Drama

USA. Av Steven Spielberg. Med Michelle Williams, Seth Rogen, Paul Dano, Gabriel LaBelle, Judd Hirsch, David Lynch. Längd: 2:31. Från: 11 år.