Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så bra är "Sällskapsresan"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Mikael Lindell Bolin / MIKAEL LINDELL BOLIN
Foto: Mikael Lindell Bolin / MIKAEL LINDELL BOLIN

Filmklassikern om lågmälde tönten Stig Helmer Olsson har blivit  en en trivsam folkhemsmusikal.

Med en Sven Melander som omedelbart blir publikens hjälte.

Detta är ingen stor, nyskapande musikal. Men det är välgjord musikteater, som enkelt och rakt berättar historien som de flesta redan kan.

När det handlar om en välkänd klassiker är det viktigt att allt hamnar rätt. Bengt Palmers, som skrev musik redan till filmen, och Jacob Skarin har varit noga med att inte förvanska Lasse Åbergs vänliga romantiska saga om hur brödrosttestaren Stig Helmer möter  parkeringsvakten Majsan under julsemestern på Kanarieöarna.

Alla de kända replikerna får vara med och möts ofta av publikjubel. Ett av skämten har fått en speciell skruv som överraskar.

Komikern Anders ”Ankan” Johansson spelar den långe, blyge Stig Helmer och gör rollen med en sorts ömhet. Norrmannen Hans-Erik Dyvik Husby är en jovialisk Ole och de två tjejerna görs av Frida Bergh och Nina Pressing, som båda är kompetenta sångerskor.

Sven Melander, som återupprepar sin roll som törstige Berra 35 år efter filmen, får jubel och applåder vid sin första entré och publiken älskar när han och kompisen Robban (Tomas Bolme) lufsar omkring på sin eviga jakt efter Pepes Bodega.

De blir ett ständigt återkommande, nästan surrealistiskt par, på väg mot ingenstans. Men det är nöjsamt att följa dem på vägen.


Musikalen har ingen fantastisk musik, men där finns några medryckande sånger. Det är enkel och välfungerande scenografi, det är tidstypiska 80-talskläder och den milda driften med dåtidens charterturism har blivit nostalgi i dag. Och det är effektivt regisserade scener som med lätt handlag för historien framåt.

Men framför allt finns här samma stämning som i filmen. Detta är vänlig och trivsam underhållning.

MUSIKAL

Sällskapsresan

Chinateatern, Stockholm

PUBLIK: 1200 (UTSÅLT)

VAD: Lasse Åbergs komedi från 1980, en av svensk films största publiksuccéer, som musikal med musik och text av Bengt Palmers och Jacob Skarin och i regi av Anders Albien,

VEM: Anders ”Ankan” Johansson, Hans-Erik Dyvik Husby, Sven Melander, Tomas Bolme, Frida Bergh, Nina Pressing, Fredrik Dolk, Cornelius Löfmark.

SPELAS till 4 december.

Så bra var skådespelarna

SVEN MELANDER

Vilken utstrålning, vilken tajming i rollen som den ständigt halvpackade Berra. Han tar inte i, han är nästan lågmäld, när han levererar sina repliker.

ANDERS JOHANSSON

Överraskande bra som Stig Helmer, inte bara blyg tönt, utan får också fram en viss trovärdighet i sin ömkliga figur.

HANS-ERIK DYVIK HUSBY

Kraftfull och rolig som norske kompisen Ole Bramserud, tekniknörd med gott humör.

FRIDA BERGH

Spelar Majsan med natutlig komediton. Sjunger bra och får längsta applåden efter balladen där hon trånar efter Stig Helmer.